(24) ΜΑΣΚΑ ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ ΤΟΥ ΔΙΔΑ

Αφροδίτη του Διδά, ετών 20, 50 - 70 μ.Χ. Τρισδιάστατο μπούστο νεαρής γυναίκας από "ναστόχαρτο", στόκο και φύλλο χρυσού, Βρετανικό Μουσείο, Τμήμα Αιγυπτιακών Αρχαιοτήτων. Διαστάσεις 0,535x0,238x0,238 μ. Από τη πρώτη ανασκαφή του Petrie, στη Χαουάρα, 1888.

Τρισδιάστατο μπούστο νεαρής γυναίκας από "ναστόχαρτο" επικαλυμμένο με στόκο (γύψο ενισχυμένο με ζωική κόλλα) και φύλλο χρυσού, με ορισμένες επιφάνειες (μάτια, μαλλιά, πέταλα ρόδων κά ) χρωματισμένες. Φέρει ελληνική επιγραφή πάνω στο πέπλο της : "Αφροδίτη, κόρη του Διδά, ετών 20 ".

Είναι σπουδαίο εύρημα της πρώτης ανασκαφής του Petrie στην Χαουάρα, το 1888. Το τρισδιάστατο αυτό μπούστο κάλυπτε το πάνω μέρος γυναικείας μούμιας που βρέθηκε θαμμένη μαζί με άλλη μούμια με επιχρυσωμένο ναστόγραφο που έφερε την επιγραφή : "Σουσάς, αδελφός του Διδά, γιός του Αμφολά" θείου της Αφροδίτης.

Το θαυμάσιο αυτό πορτραίτο το χαρακτήρισε ο G. Grimm (ο σημαντικότερος μελετητής τρισδιαστάτων πορτραίτων από τη ρωμαϊκή Αίγυπτο) ως το πιο ύστερο και το πιο εξατομικευμένο ανάμεσα στις εκρωμαϊσμένες επιχρυσωμένες μάσκες που βρέθηκαν στη Χαουάρα.

Οι μάσκες από ναστόχαρτο συνυπήρξαν με τις προσωπογραφίες του Φαγιούμ. Αφού μούμιες με τρισδιάστατες μάσκες βρέθηκαν θαμμένες μαζί με άλλες μούμιες με ενσωματωμένες προσωπογραφίες. Κατά τον Petrie η περίοδος αυτή της συνύπαρξης των δύο ήταν μεταξύ του 50 και του 120 μ.Χ. Οι μάσκες από ναστόχαρτο προϋπήρξαν και συνδέουν την Πτολεμαϊκή Εποχή με τη Ρωμαϊκή.

Η Αφροδίτη έχει ένα ευαίσθητο πρόσωπο με λυπημένη έκφραση. Το χτένισμα της την τοποθετεί στην εποχή των Φλαβίων αλλά δεν αποκλείει μια ύστερη Κλαυδιανή εποχή ή εποχή του Νέρωνα. Φοράει σκουλαρίκια, ημισφαίρια, χαρακτηριστικά της Χαουάρας, περιδέραιο με κεντρικό μοτίβο που αναπαριστάνει τρείς όρθιες θεότητες (πιθανώς δύο Δήμητρες και τον Αρποκράτη) και βραχιόλια καθώς και περιβραχιόνια σε σχήμα φιδιών.