ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Από τα Πορτραίτα του Φαγιούμ

στις Απαρχές της Τέχνης των Βυζαντινών Εικόνων

Μετά από πολύμηνη πρεοτοιμασία, η οποία συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς στο Δήμο Ηρακλείου, την Κυριακή 10 Μαϊου η Βασιλική του Αγίου Μάρκου θα είναι έτοιμη και θα δεχτεί τα εκθέματα της έκθεσης: “Απο τα Πορτραίτα του Φαγιούμ στις Απαρχές της Τέχνης των Βυζαντινών Εικόνων”.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Τετάρτη 20 Μαϊου και την επόμενη η έκθεση θα είναι ανοικτή για το κοινό. Θα παραμείνει στο Ηράκλειο ένα μήνα για να μεταφερθεί, στη συνέχεια, από τη διοργανώτρια Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη, στην Αθήνα (στο Μουσείο Μπενάκη) και στην Θεσσαλονίκη (στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού).

Τα εκθέματα (μούμιες, νεκρικά πορτραίτα, νεκρικές μάσκες, Κοπτικά υφάσματα, εικόνες με εγκαυστική) φτιάχτηκαν από την εποχή του Χριστού μέχρι και τον 7ο αιώνα μετά Χριστόν. Έρχονται από το Βρετανικό Μουσείο, το Μουσείο Petrie του Λονδίνου, το Μουσείο Ανατολικής και Δυτικής Τέχνης του Κιέβου της Ουκρανίας, το Μουσείο Μπενάκη και ιδιωτικές συλλογές της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Η έκθεση είναι σημαντικό διεθνώς πολιτιστικό γεγονός αλλά και το συνέδριο που διοργανώνεται στα πλαίσια της αποτελεί βήμα για την επιστημονική τεκμηρίωση ότι, τα πορτραίτα του Φαγιούμ έχουν τις καταβολές τους στην Αρχαία Ελληνική ζωγραφική και είναι προάγελλοι της Βυζαντινής ζωγραφικής.
Page Compiled by Maria Theodoridou - maria@ics.forth.gr
Last Modification: Thu 11 June 1998