Πιο προσβάσιμη έκδοση
ΙΠ > Νέα > Φεστιβάλ Επιστήμης και Τεχνολογίας 2008  Site Map.Αναζήτηση.Βοήθεια.ΕλληνικάEnglish
.Εκτύπωση
 Ινστιτούτο Πληροφορικής

Φεστιβάλ Επιστήμης και Τεχνολογίας 2008

Φεστιβάλ Επιστήμης και Τεχνολογίας 2008
To Iνστιτούτο Πληροφορικής του ΙΤΕ (ΙΤΕ-ΙΠ) συμμετέχει στο "Φεστιβάλ Επιστήμης και Τεχνολογίας 2008" μαζί και με άλλα Ινστιτούτα του ΙΤΕ, που διοργανώνεται από την Γενική Γραμματεία και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) του Υπουργείου Ανάπτυξης από την Πέμπτη 27 Νοεμβρίου έως και την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2008 και ώρες από 9:30-20:00 στο Ζάππειο Μέγαρο, με τις παρακάτω επιδείξεις ρομποτικών συστημάτων:

.

Μια αυτόνομα κινούμενη ρομποτική πλατφόρμα, που σχεδιάστηκε με σκοπό να προσφέρει λειτουργίες ξενάγησης σε μουσεία και εκθεσιακούς χώρους, και αποτελεί μια μετεξέλιξη παλιότερων ρομποτικών συστημάτων ξεναγών, όπως ο Τάλως και ο Λεύκος. Η πλατφόρμα αυτή, όπως και η προκάτοχοί της, είναι εξοπλισμένη με κατάλληλους αλγόριθμους, οι οποίοι της επιτρέπουν, χρησιμοποιώντας τις μετρήσεις από τους αισθητήρες της (αισθητήρα απόστασης laser, αισθητήρες απόστασης υπέρυθρης ακτινοβολίας, κάμερα, και αισθητήρες επαφής), να κατασκευάζει μετρικούς χάρτες του χώρου μέσα στον οποίο βρίσκεται, να βρίσκει ανά πάσα στιγμή τη θέση της σε σχέση με αυτούς του χάρτες και να επιλέγει τις κινήσεις που πρέπει να κάνει ώστε να μεταβεί με βέλτιστο τρόπο σε οποιοδήποτε σημείο του χώρου της ζητηθεί, αποφεύγοντας τυχόν εμπόδια που πιθανόν να βρεθούν μπροστά της.
Το ρομποτικό σύστημα ΑΠΟΛΛΩΝ, το οποίο διαθέτει ανθρωπόμορφο σωματότυπο, και είναι εξοπλισμένο με μια σειρά αισθητήρων (όρασης, ακοής, αφής) και μηχανισμών προσομοίωσης ανθρώπινων κινήσεων (για το κεφάλι, τον κορμό, και τις αρθρώσεις των άκρων). Ο συνδυασμός των παραπάνω χαρακτηριστικών κατατάσσει το ΑΠΟΛΛΩΝ στην κατηγορία των πλέον σύγχρονων ρομποτικών συστημάτων στο κόσμο, τα οποία επιτρέπουν την άμεση συσχέτιση και σύγκριση των ρομποτικών νοητικών ικανοτήτων με τις αντίστοιχες ικανότητες των ανθρώπων. Κύριος σκοπός αυτού του συστήματος είναι η μίμηση, με μεγάλη ακρίβεια, της ανθρώπινης συμπεριφοράς, εστιάζοντας τόσο στην αντίληψη του περιβάλλοντος στο οποίο δραστηριοποιείται, όσο και στην αυτόνομη κίνησή του. Η μελέτη και η μίμηση των ανθρώπινων νοητικών ικανοτήτων θα βοηθήσει σημαντικά στην ανάπτυξη νέων βιολογικά εμπνευσμένων μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης, τα οποία θα επιτρέψουν στα ρομπότ να προσεγγίσουν το επίπεδο της ανθρώπινης ευφυΐας.
Μια ρομποτική κεφαλή, η οποία αποτελεί ένα τελευταίας γενιάς ρομποτικό σύστημα τεχνολογίας Animatronic. Μέσω ενός μεγάλου αριθμού από σερβο-μοτέρ (τριανταένα συνολικά) έχει την ικανότητα να μιμείται, με ρεαλιστικό τρόπο, μια ευρεία γκάμα από ανθρώπινες εκφράσεις. Επιπλέον, διαθέτει δυο ψηφιακές κάμερες που του δίνουν την δυνατότητα να αναγνωρίζει το περιβάλλον του (πρόσωπα, εκφράσεις, αντικείμενα) και να αντιδράει ανάλογα. Η μελέτη τέτοιων ανθρωπόμορφων ρομποτικών συστημάτων σχετίζετε με την έρευνα της αλληλεπίδρασης ανθρώπου-μηχανής, δηλαδή τον ψυχολογικό αντίκτυπο που φέρουν παρόμοια συστήματα πάνω στους επισκέπτες μουσείων, εκθεσιακών και δημόσιων χώρων.
  Κατεβάστε τις φωτογραφίες σε υψηλή ανάλυση
Είσοδος Ελεύθερη.
Για τα σχολεία κατόπιν συνεννόησης

Πληροφορίες για τις παρουσιάσεις του ΙΤΕ-ΙΠ
Θεοδοσία Μπίτζου
Γραφείο Δημοσιότητας ΙΤΕ-ΙΠ
Τηλ.: 2810-391656
Email: bitzou@ics.forth.gr