Πιο προσβάσιμη έκδοση
ΙΠ > Νέα >Ελληνικές Ημέρες Έρευνας και Τεχνολογίας - Ευρωπαϊκής Συνεργασίας  Site Map.Αναζήτηση.Βοήθεια.ΕλληνικάEnglish
.Εκτύπωση
 Ινστιτούτο Πληροφορικής

Ελληνικές Ημέρες Έρευνας και Τεχνολογίας
Ευρωπαϊκής Συνεργασίας
22-23 Ιουνίου 2006

Το Ινστιτούτο Πληροφορικής συμμετέχει στην διημερίδα "Ελληνικές Ημέρες Έρευνας και Tεχνολογίας - Ευρωπαϊκής Συνεργασίας", που διοργανώνει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, από 22 έως 23 Ιουνίου 2006, στην Αθήνα, με δύο παρουσιάσεις.

Σκοπός της διοργάνωσης των "Ημερών Έρευνας & Τεχνολογίας" είναι να καταδειχθεί ότι τα προϊόντα έρευνας-τεχνολογίας και σχεδιασμού της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας, με έμφαση στο έργο των Ελλήνων μηχανικών, αναπτύσσονται από τις ελληνικές βιομηχανικές επιχειρήσεις.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με:

  • Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
  • την Ελληνική Πλατφόρμα Έρευνας & Τεχνολογίας για την Κατασκευή
  • το Δίκτυο Πράξη
  • το Δήμο Αθηναίων
  • τον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών
  • και την ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Εταιρεία Λειτουργείας Α.Ε.


1. CRINNO: Χάρτης Κινδύνων για τις Τοιχογραφίες των Βυζαντινών Μνημείων της Κρήτης
Οι τοιχογραφημένοι ναοί της Κρήτης αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά αγαθά της βυζαντινής και της μεταβυζαντινής περιόδου και περιλαμβάνουν έργα τέχνης διεθνούς σημασίας.
Η διασπορά τους σε δύσβατα σημεία και η δυσκολίες συντήρησης τους έχουν συντελέσει στην εγκατάλειψη τους, στην υποβάθμιση της κατάστασης τους και στην επακόλουθη μη ανάδειξή τους.
H παρούσα παρουσίαση αφορά τις εργασίες που έγιναν στο έργο «Χάρτης κινδύνων για τους βυζαντινούς τοιχογραφημένους ναούς της Κρήτης» που χρηματοδοτήθηκε από την περιφέρεια της Κρήτης στα πλαίσια του έργου «Κρήτη - Καινοτόμος Περιφέρεια».
Στο έργο αυτό έγινε συστηματική καταγραφή και τεκμηρίωση των μνημείων, των προβλημάτων τους και των κινδύνων που διατρέχουν με σκοπό την διάσωση, την μελέτη, την προστασία και την ανάδειξη τους.
Για τους σκοπούς αυτούς δημιουργήθηκε μια επιστημονική βάση γνώσης για την τεκμηρίωση του εικονογραφικού διακόσμου και των εργασιών συντήρησης. Παραλληλα εφαρμόσθηκαν καινοτομες μέθοδοι καθαρισμού και μη καταστροφικής διάγνωσης που βασίζονται στην τεχνολογία Laser (www.iesl.forth.gr), σε επιλεγμένες τοιχογραφίες των μνημείων αυτών.

2. OpenECG: Υπηρεσίες Διαλειτουργικότητας στην ΗλεκτροΚαρδιογραφία
Το OpenECG (www.openecg.net) είναι ένα παγκόσμιο δίκτυο για την προώθηση των προτύπων και της διαλειτουργικότητας (interoperability) στην ψηφιακή ηλεκτροκαρδιογραφία, το οποίο σήμερα αριθμεί περισσότερα από 600 μέλη από 50 χώρες.
Το ΟpenECG ξεκίνησε το 2002 με χρηματοδότηση της ευρωπαϊκής επιτροπής στα πλαίσια προγράμματος που συντoνίζει το ΙΤΕ-ΙΠ.Αν και σήμερα κυκλοφορεί στο εμπόριο μεγάλος αριθμός καρδιογράφων και άλλων συσκευών για την λήψη βιοσημάτων ακόμα και στο σπίτι, δεν υπάρχει δυνατότητα για την ενιαία και αυτόματη μεταφορά και καταγραφή τους στον υπολογιστή.
Για ανθρώπους με καρδιακά νοσήματα το πρόβλημα αυτό είναι κρίσιμο για την ζωή τους, αφού δεν υπάρχει η δυνατότητα μεταφοράς του καρδιογραφήματος στον υπολογιστή σε πρότυπη μορφή υψηλής ποιότητας που να επιτρέπει την σύγκριση του με προηγούμενα για την καλύτερη διάγνωση ή αξιολόγηση της πορείας της νόσου.
Αν και υπάρχουν πρότυπα όπως (EN1064:2005), αυτά δεν υλοποιούνται με συμβατό τρόπο και σχεδόν κάθε τύπος καρδιογράφου υποστηρίζει διαφορετική μορφή δεδομένων και πρωτόκολλο επικοινωνίας.
Στην δικτυακή πύλη του OpenECG μπορεί κανείς να βρει πληροφορίες, οn-line υπηρεσίες, να αναζητήσει βοήθεια στην διασύνδεση καρδιογράφων σε συστήματα ηλεκτρονικής υγείας, εργαλεία σε ανοικτή μορφή πηγαίου κώδικα, όπως και πρόσβαση σε υπηρεσίες ελέγχου διαλειτουργικότητας.
Μπορεί ακόμα να έρθει σε επαφή με ειδικούς ανά τον κόσμο και να πάρει απαντήσεις σε προβλήματα που πιθανόν αντιμετωπίζει.
Το ΟpenECG προβάλει την διαλειτουργικότητα των ιατρικών συσκευών με τον φάκελο υγείας σαν θέμα ποιότητας για τις υπηρεσίες ηλεκτρονικής υγείας και ένα θέμα ασφάλειας για τους πολίτες.
Αν συμμερίζεστε αυτή την άποψη μπορείτε να γίνεται μέλος του OpenECG συμπληρώνοντας την σχετική αίτηση στο www.openecg.net
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Κ. Χρονάκη 2810391691) ή τον Franco Chiarugi (2810391656).

Φωτογραφίες
από την εκδήλωση: