Πιο προσβάσιμη έκδοση
ΙΠ > Νέα >Βραδιά Ερευνητή 2007  Site Map.Αναζήτηση.Βοήθεια.ΕλληνικάEnglish
.Εκτύπωση
 Ινστιτούτο Πληροφορικής

Βραδιά Ερευνητή 2007 στην Κρήτη

Βραδιά Ερευνητή 2007

"Ερευνητής; Κάποιος σαν κι εμάς"

Το Ινστιτούτο Πληροφορικής συμμετείχε στην εκδήλωση "Βραδιά Ερευνητή 2007", που διοργάνωσε το ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΚΡΗΤΗΣ (ΕΤΕΠ-Κ), του ΙΤΕ, στις 28 Σεπτεμβρίου 2007, 19:00-23:00, στις εγκαταστάσεις του ΙΤΕ, στα Βασιλικά Βουτών.
Μια βραδιά αφιερωμένη στην έρευνα και τους ερευνητές, ανοιχτή προς όλους, με ιδιαίτερη έμφαση τους νέους και τις νέες.
Οι εκδηλώσεις αυτές, έλαβαν χώρα ταυτόχρονα σε πολλές πόλεις της Ευρώπης. Στην Ελλάδα, πραγματοποιήθηκαν στην Πάτρα, το Βόλο και το Ηράκλειο.

Υπολογίζεται ότι τη βραδιά επισκεύτηκαν το ΙΤΕ ~ 600 άτομα, μεταξύ των οποίων πολλοί νέοι, τα οποία ήλθαν σε επαφή με τις τεχνολογίες, συνομίλησαν με τους ερευνητές και πήραν μια γεύση για την έρευνα, που διεξάγουν.

Μέσω της ιστοσελίδας της εκδήλωσης μπορούσε κάποιος να δει ζωντανά τα "δρώμενα" στο ΙΤΕ.

Οι παρουσιάσεις που έγιναν από τα Ινστιτούτα του ΙΤΕ αφορούσαν κύρια τεχνολογίες για τον πολιτισμό και συμμετείχαν 3 από τα Ινστιτούτα του ΙΤΕ, το Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ, το Ινστιτούτο Πληροφορικής, το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών, και οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης.
 

Το Ινστιτούτο Πληροφορικής παρουσίασε:

  • Το Ρομπότ Ξεναγός Λεύκος, το οποίο καλωσόριζε τους επισκέπτες και τους ξεναγούσε σε μια "στημένη" έκθεση δραστηριοτήτων του ΙΤΕ για τον Πολιτισμό. Παράλληλα σ εμια μεγάλη οθόνη προβαλότανε ταινία με «πρωταγωνιστή» τον Λεύκο στο Μουσείο Μείζονονς Ελληνισμού και στο Βυζαντινό Μουσείο, στην Αθήνα.

  • Συστήματα Πολιτισμικής Πληροφορικής



  • ΣΥΝΘΕΣΙΣ: Σύστημα Διαχείρισης και Τεκμηρίωσης Μουσειακών αντικειμένων
    Το πληροφοριακό σύστημα "ΣΥΝΘΕΣΙΣ" Διαχείρισης και Τεκμηρίωσης Μουσειακών αντικειμένων αποτελεί ένα σύστημα επιστημονικής και διαχειριστικής τεκμηρίωσης μουσειακών αντικειμένων. Το σύστημα αυτό υποστηρίζει ένα αρκετά γενικό και ευέλικτο μοντέλο διεργασιών τεκμηρίωσης, παρέχει ένα περιβάλλον εργασίας μέσα από το διαδίκτυο ειδικά διαμορφωμένου για την περιγραφή της γνώσης για τα πολιτισμικά τεκμήρια για όλων των ειδών τις προσβάσεις τόσο στην διοικητική όσο και στην επιστημονική εργασία των μελετητών, και είναι πολύγλωσσο. Η επίδειξη αφορούσε:
    • (1) την εφαρμογή που έγινε στα πλαίσια του έργου Άννα Κομνηνή» της ΚτΠ σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων (ΕΚΒΜΜ)
    • (2) την εφαρμογή που έγινε και στα πλαίσια του έργου της ψηφιοποίησης των κειμηλίων του ιδρύματος Όρους Σινά.
  • ΔΙΑΒΑΤΙΣ: ΔΙΑδραστικό Σύστημα για τη Βελτίωση στην Ανάδειξη Τουριστικών και Ιστορικών Στοιχείων
    Το ΔΙΑΒΑΤΙΣ είναι ένα πληροφοριακό σύστημα, που αφορά στην καταγραφή, διαχείριση και προβολή των τουριστικών, πολιτισμικών και ιστορικών χαρακτηριστικών περιοχών της Ελλάδας. Στόχος του είναι η προώθηση και προβολή των τουριστικών πόρων (θεματικών ή εναλλακτικών) ενός /προορισμού/ στην ευρύτερη τουριστική αλυσίδα, με χρήση νέων τεχνολογιών. Το ΔΙΑΒΑΤΙΣ διανέμει τις πληροφορίες αυτές σε κρίσιμα σημεία της τουριστικής αλυσίδας προς όφελος των τουριστικών επιχειρήσεων ενώ ταυτόχρονα μπορεί να συνδυάσει τις πληροφορίες αυτές με άλλες τουριστικές υπηρεσίες.

Επίσης, λειτούργησε μια "παιδική γωνιά" με εφαρμογές, που αφορούν τους νέους, όπως:

  • εκπαιδευτικά ηλεκτρονικά βιβλία για τυφλά άτομα
  • παιχνίδια "για όλους"

  • και ρομπότ με βιομιμητική συμπεριφορά για χρήση στην ιατρική, τις εξερευνήσεις καθώς σε δύσκολές αποστολές

    Στον χώρο αυτό έκανε και η Safeline (www.safeline.gr), η ανοιχτή γραμμή καταγγελείας παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο, ενημέρωση δραστηριοτήτων της για ασφαλή χρήση του διαδικτύου, μοιράζοντας έντυπο υλικό στους νέους.


Ο Πρόεδρος του ΙΤΕ Α. Παγιατάκης καλωσόρισε τους επισκέπτες και βράβευσε τις 3 καλύτερες ζωγραφιές εφήβων (12-18 ετών), που είχαν συμμετάσχει στον διαγωνισμό, που είχε προκηρυχθεί με θέμα «Ζωγραφίζω έναν ερευνητή» και δόθηκαν έπαινοι σε όλα τα παιδιά που συμμετείχαν.
Τον κόσμο καλωσόρισε και ο υπεύθυνος της «Βραδιάς Ερευνητή 2007» κ. Αρτέμης Σαϊτάκης, Ερευνητής και ΙΤΕ και επικεφαλής του ΕΤΕΠ-Κ, ο οποίος αναφέρθηκε στο πρόγραμμα αυτό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που διεξάγεται για 2η χρονιά στο Ηράκλειο της Κρήτης, από το ΙΤΕ/ΕΤΕΚ-Π, πέρυσι στο ΙΘΑΒΙΚ και φέτος στο ΙΤΕ, που έχει σαν στόχο να φέρει τους ερευνητές κοντά στον κόσμο.
Η βραδιά συνοδεύτηκε από ζωντανή μουσική και τραγούδι, φαγητό και ποτό.

Άλλες φωτογραφίες από την εκδήλωση:


Oι Ζωγραφιές των παιδιών:
Σε ένα δύσκολο θέμα, όπως αυτό του «Ζωγραφίζω έναν Ερευνητή», οι συμμετοχές όλες ήτανε πολύ αξιόλογες, με χιούμορ και ευαισθησία και πολύ καλή επιμέλεια χρωμάτων και σχημάτων.
Τα παιδιά «παράστησαν» τον ερευνητή, όπως τον φαντάζονται, σε «δύσκολες αποστολές» όπως στο φεγγάρι, στο βυθό της θάλασσας, καμμιά φορά σαν εξερευνητή σε σαφάρι, είτε κλεισμένος σε ένα εργαστήριο, να δουλεύει στο παρελθόν, στο μέλλον, συχνά «χάνοντας την αίσθηση του χρόνου» τόσο πολύ, που εάν «φωτογραφίζαμε» τον εγκέφαλό του θα τον βλέπαμε γεμάτο γνώσεις, με πολύ μικρά περιθώρια προσωπικής ζωής...

1ο Bραβείο:
Λιάνα Καφετζοπούλου
2ο Βραβείο:
Mαρία Δανδουλάκη
3ο Βραβείο:
Άννα Μπέλα Κούρτη
     

Εικόνες από τις άλλες ζωγραφιές: