Πιο προσβάσιμη έκδοση
ΙΠ > Νέα >Τελετή απονομής των Διακεκριμένων Υποτροφιών "Στέλιος Ορφανουδάκης"  Site Map.Αναζήτηση.Βοήθεια.ΕλληνικάEnglish
.Εκτύπωση
 Ινστιτούτο Πληροφορικής

Απονομή των Διακεκριμένων Υποτροφιών
"Στέλιος Ορφανουδάκης"

Την Κυριακή 25 Μαΐου 2008, στις 12:00 το μεσημέρι, στο αμφιθέατρο "Γιώργος Λιάνης" του Ίδρυματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), πραγματοποιήθηκε η απονομή των Διακεκριμένων Προπτυχιακών Υποτροφιών του Ινστιτούτου Πληροφορικής του ΙΤΕ "Στέλιος Ορφανουδάκης".

Η απονομή των βραβείων στους δικαιούχους των υποτροφιών έγινε από τον Πρόεδρο της Βουλής, κ. Δημήτρη Σιούφα, ο οποίος τίμησε με την παρουσία του το ΙΤΕ και το Πανεπιστήμιο Κρήτης, καθιερώνοντας το νέο αυτό σημαντικό θεσμό επιβράβευσης αριστείας που ξεκινάει για πρώτη φορά από το τρέχον ακαδημαϊκό έτος 2007-2008.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον χαιρετισμό και την ομιλία του Προέδρου του ΙΤΕ, Καθηγητή κ. Αλκιβιάδη Παγιατάκη. Η παρουσίαση του θεσμού του Διακεκριμένων Προπτυχιακών Υποτροφιών "Στέλιος Ορφανουδάκης" έγινε από το Διευθυντή του Ινστιτούτου Πληροφορικής του ΙΤΕ Καθηγητή κ. Κωνσταντίνο Στεφανίδη. Ομιλητές στην εκδήλωση αυτή ήταν επίσης ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Καθηγητής κ. Ιωάννης Παλλήκαρης και ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας Καθηγητής κ. Ιωάννης Τσουκαλάς. Το κύκλο των ομιλιών έκλεισε ο Πρόεδρος της Βουλής, κ. Δημήτριος Σιούφας.

Οι Διακεκριμένες Προπτυχιακές Υποτροφίες "Στέλιος Ορφανουδάκης" χορηγούνται εφέτος για πρώτη φορά, σε αριστεύσαντες στις εισαγωγικές εξετάσεις του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης, εις μνήμην του Στέλιου Ορφανουδάκη, ο οποίος ήταν Καθηγητής του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης και διετέλεσε Διευθυντής του Ινστιτούτου Πληροφορικής επί μια δεκαετία (1994-2004) και Πρόεδρος του ΙΤΕ (2004-2005).

Οι διακεκριμένες υποτροφίες "Στέλιος Ορφανουδάκης" χορηγούνται στους δικαιούχους, ανεξαρτήτως ηλικίας, οικονομικής κατάστασης και εθνικότητας. Οι υποτροφίες αυτές είναι ιδιαίτερα τιμητικές, και η χορήγησή τους σημαίνει ότι ο υπότροφος διατηρεί την άριστη επίδοσή του καθ' όλη τη διάρκεια των σπουδών του. Επιπλέον, δίνεται στους δικαιούχους η δυνατότητα επιλογής τους στο μέλλον κατά προτεραιότητα για υποτροφία εξειδίκευσης από το Ινστιτούτο Πληροφορικής του ΙΤΕ κατά τη διάρκεια μεταπτυχιακών σπουδών στο Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Οι υπότροφοι για το 2007 ήταν με σειρά επιτυχίας οι:

- Μόρφη Γνωστοθέα-Βερονίκη
- Λιλής Γεώργιος
- Γεωργιάδης Ελευθέριος
- Ξανθάκης Δημήτριος
- Σημαιουδάκης Μύρων

Η τελετή απονομής των υποτροφιών έληξε με μουσική εκδήλωση που περιελάμβανε εκτελέσεις τραγουδιών του Μάνου Χατζηδάκη και Μίκη Θεοδωράκη, από τον τραγουδιστή Γιάννη Κασσωτάκη, με συνοδεία κιθάρας.

Το ΙΤΕ υπάγεται στη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Ανάπτυξης, και αποτελεί μια από τις σημαντικότερες «κοιτίδες» έρευνας στην Ελλάδα, με διεθνή αναγνώριση. Η «αριστεία» του επιβεβαιώνεται και από τα αποτελέσματα της τελευταίας αξιολόγησης που διεξήγαγε το Υπουργείο Ανάπτυξης το 2005 σε όλα τα ερευνητικά κέντρα της χώρας, από ομάδα ξένων εμπειρογνωμόνων υψηλού κύρους, όπου το ΙΤΕ ήλθε πρώτο στη χώρα. Το Ινστιτούτο Πληροφορικής του ΙΤΕ διεξάγει πρωτοποριακή έρευνα στους τομείς της Πληροφορικής και των Τηλεπικοινωνιών, και πρωταγωνιστεί στην εισαγωγή και προώθηση των Τεχνολογιών της Κοινωνίας της Πληροφορίας στην Ελλάδα και διεθνώς. Από τη σύστασή του το 1983, συνεργάζεται στενά με το Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης, και από κοινού έχουν προσελκύσει κορυφαίους Έλληνες επιστήμονες του κλάδου, πολλοί εκ των οποίων υπήρξαν διακεκριμένοι καθηγητές σε κορυφαία πανεπιστήμια του εξωτερικού. Επίσης, πολλοί από τους φοιτητές του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης έχουν τη δυνατότητα να έλθουν σε άμεση επαφή με τα ερευνητικά «δρώμενα» του Ινστιτούτου Πληροφορικής, κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, ως υπότροφοι φοιτητές εξειδίκευσης, καθώς κάθε χρόνο χορηγούνται πάνω από 100 τέτοιες υποτροφίες σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές.


Η ομιλία του Καθηγητή κ. Κων/νου Στεφανίδη, Δ/ντη του Ινστιτούτου Πληροφορικής του ΙΤΕ (.pdf)

Η ομιλία του Προέδρου της Βουλής, κ. Δημητρίου Σιούφα (.pdf)

Η ομιλία του Γενικού Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας, Καθηγητή κ. Ιωάννη Τσουκαλά (.pdf)


Δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση

sioufas23 sioufas23a sioufas24

sioufas25 sioufas25a sioufas26