Πιο προσβάσιμη έκδοση
ΙΠ > Νέα >73η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης 2008  Site Map.Αναζήτηση.Βοήθεια.ΕλληνικάEnglish
.Εκτύπωση
 Ινστιτούτο Πληροφορικής

73η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης 2008

73η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης
To Iνστιτούτο Πληροφορικής του ΙΤΕ (ΙΤΕ-ΙΠ) συμμετέχει στην 73η Έκθεση Θεσσαλονίκης μαζί και με άλλα Ινστιτούτα του ΙΤΕ, στο περίπτερο , που είναι αφιερωμένο σε καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες των φορέων που υπάγονται στο Υπουργείο Ανάπτυξης και εποπτεύονται από την Γενική Γραμματεία και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ).

Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, από το Σάββατο 6 έως και την Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2008 και τα εγκαίνια θα γίνουν από τον πρωθυπουργό, την Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2008.

Το Ινστιτούτο Πληροφορικής του ΙΤΕ θα παρουσιάσει τα παρακάτω τρία νέα ρομποτικά συστήματα:

Μια αυτόνομα κινούμενη ρομποτική πλατφόρμα, που σχεδιάστηκε με σκοπό να προσφέρει λειτουργίες ξενάγησης σε μουσεία και εκθεσιακούς χώρους, και αποτελεί μια μετεξέλιξη παλιότερων ρομποτικών συστημάτων ξεναγών, όπως ο Τάλως και ο Λεύκος. Η πλατφόρμα αυτή, όπως και η προκάτοχοί της, είναι εξοπλισμένη με κατάλληλους αλγόριθμους, οι οποίοι της επιτρέπουν, χρησιμοποιώντας τις μετρήσεις από τους αισθητήρες της (αισθητήρα απόστασης laser, αισθητήρες απόστασης υπέρυθρης ακτινοβολίας, κάμερα, και αισθητήρες επαφής), να κατασκευάζει μετρικούς χάρτες του χώρου μέσα στον οποίο βρίσκεται, να βρίσκει ανά πάσα στιγμή τη θέση της σε σχέση με αυτούς του χάρτες και να επιλέγει τις κινήσεις που πρέπει να κάνει ώστε να μεταβεί με βέλτιστο τρόπο σε οποιοδήποτε σημείο του χώρου της ζητηθεί, αποφεύγοντας τυχόν εμπόδια που πιθανόν να βρεθούν μπροστά της.
Το ρομποτικό σύστημα ΑΠΟΛΛΩΝ, το οποίο διαθέτει ανθρωπόμορφο σωματότυπο, και είναι εξοπλισμένο με μια σειρά αισθητήρων (όρασης, ακοής, αφής) και μηχανισμών προσομοίωσης ανθρώπινων κινήσεων (για το κεφάλι, τον κορμό, και τις αρθρώσεις των άκρων). Ο συνδυασμός των παραπάνω χαρακτηριστικών κατατάσσει το ΑΠΟΛΛΩΝ στην κατηγορία των πλέον σύγχρονων ρομποτικών συστημάτων στο κόσμο, τα οποία επιτρέπουν την άμεση συσχέτιση και σύγκριση των ρομποτικών νοητικών ικανοτήτων με τις αντίστοιχες ικανότητες των ανθρώπων. Κύριος σκοπός αυτού του συστήματος είναι η μίμηση, με μεγάλη ακρίβεια, της ανθρώπινης συμπεριφοράς, εστιάζοντας τόσο στην αντίληψη του περιβάλλοντος στο οποίο δραστηριοποιείται, όσο και στην αυτόνομη κίνησή του. Η μελέτη και η μίμηση των ανθρώπινων νοητικών ικανοτήτων θα βοηθήσει σημαντικά στην ανάπτυξη νέων βιολογικά εμπνευσμένων μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης, τα οποία θα επιτρέψουν στα ρομπότ να προσεγγίσουν το επίπεδο της ανθρώπινης ευφυΐας.
Μια ρομποτική κεφαλή, η οποία αποτελεί ένα τελευταίας γενιάς ρομποτικό σύστημα τεχνολογίας Animatronic. Μέσω ενός μεγάλου αριθμού από σερβο-μοτέρ (τριανταένα συνολικά) έχει την ικανότητα να μιμείται, με ρεαλιστικό τρόπο, μια ευρεία γκάμα από ανθρώπινες εκφράσεις. Επιπλέον, διαθέτει δυο ψηφιακές κάμερες που του δίνουν την δυνατότητα να αναγνωρίζει το περιβάλλον του (πρόσωπα, εκφράσεις, αντικείμενα) και να αντιδράει ανάλογα. Η μελέτη τέτοιων ανθρωπόμορφων ρομποτικών συστημάτων σχετίζετε με την έρευνα της αλληλεπίδρασης ανθρώπου-μηχανής, δηλαδή τον ψυχολογικό αντίκτυπο που φέρουν παρόμοια συστήματα πάνω στους επισκέπτες μουσείων, εκθεσιακών και δημόσιων χώρων.
  Κατεβάστε τις φωτογραφίες σε υψηλή ανάλυση

Πληροφορίες: Γραφείο Δημοσιότητας, Θεοδοσία Μπίτζου
Τηλ.: 2810-391656
Email: bitzou@ics.forth.gr