Πιο προσβάσιμη έκδοση
ΙΠ > Νέα >71η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης 2006  Site Map.Αναζήτηση.Βοήθεια.ΕλληνικάEnglish
.Εκτύπωση
 Ινστιτούτο Πληροφορικής

71η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης 2006

To Iνστιτούτο Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ-ΙΠ) συμμετέχει στην «71η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης 2006», μαζί και με άλλα Ινστιτούτα του ΙΤΕ, στο περίπτερο (νο 7) της Γενικής Γραμματείας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Η έκθεση αρχίζει την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου και ολοκληρώνεται την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου, στο περίπτερο 7 του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου της HELEXPO, με ώρες λειτουργίας 11.00 π.μ - 21.00 μ.μ.

Οι παρουσιάσεις που θα κάνει το ΙΤΕ-ΙΠ είναι:

Ρομποτικά Συστήματα:

Το εργαστήριο Υπολογιστικής Όρασης και Ρομποτικής κάνει έρευνα και ανάπτυξη στην περιοχή αυτόνομων και κινούμενων ρομπότ, που επιδεικνύουν «έξυπνη συμπεριφορά». Ρομποτικά του συστήματα έχουν παρουσιαστεί σε πολλές εκδηλώσεις.

Στην ΔΕΘ 2006 παρουσιάζονται δυο νέα τέτοια συστήματα:
ΝΗΡΗΪΣ: Ρομποτικό σύστημα κυματοειδούς μετακίνησης.

Το ρομποτικό σύστημα Νηρηΐς είναι μία νέα βιομιμητική ρομποτική πλατφόρμα, που αποσκοπεί στην πρόσβαση σε δύσκολα και ανώμαλα εδάφη. Η μορφολογία και η στρατηγική κίνησής της είναι εμπνευσμένες από τα αντίστοιχα χαρακτηριστικά των πολύχαιτων δακτυλιοσκωλήκων, μιάς οικογένειας θαλάσσιων ασπόνδυλων οργανισμών που ζουν και κινούνται σε περιβάλλοντα όπου η κίνηση είναι μία σημαντική πρόκληση, όπως στο νερό της θάλασσας, στη λάσπη του βυθού και στην άμμο της ακρογιαλιάς.
Το ρομποτικό σύστημα συνδυάζει κυματοειδείς μεταβολές του σχήματος του αρθρωτού σώματός του με κινήσεις των πλευρικών του παραποδίων, γιά να κινηθεί σε στερεό ή μη υπόστρωμα (άμμο, λάσπη, χαλίκια, κλπ.).
Τα καινοτόμα χαρακτηριστικά του ρομποτικού συστήματος Νηρηΐς επιτρέπουν τη διερεύνηση προβλημάτων κίνησης που άπτονται σημαντικών εφαρμογών, όπως της υποβοήθησης διαδικασιών έρευνας και διάσωσης, ενδοσκοπικών χειρουργικών επεμβάσεων, ακόμα και της εξερεύνησης άλλων πλανητών.
ΞΕΝΙΟΣ: Μια κινητή ρομποτική πλατφόρμα που αποτελεί την βάση για την ανάπτυξη νέων συστημάτων για μουσεία και εκθεσιακούς χώρους.

Το ρομποτικό σύστημα Ξένιος είναι μια κινητή ρομποτική πλατφόρμα νέας σχεδίασης, αποτελώντας κατ’ουσίαν τη μετεξέλιξη παλαιότερων ρομποτικών συστημάτων, όπως ο Τάλως και ο Λεύκος. Η σχεδίαση του Ξένιου, έχοντας αφενός όλα τα επιθυμητά χαρακτηριστικά των προηγούμενων συστημάτων, εξασφαλίζει επιπλέον την αδιάλειπτη λειτουργία του συστήματος σε μη βέλτιστες συνθήκες λειτουργίας. Έτσι, για παράδειγμα, το ρομπότ Ξένιος μπορεί να λειτουργεί απροβλημάτιστα ακόμη και σε συνθήκες αυξημένης υγρασίας (ακόμη και αν βραχεί!) και σκόνης στην ατμόσφαιρα. Επιπλέον, έχει τη δυνατότητα να κινείται σε σχετικά ανώμαλο δάπεδο ενώ διαθέτει πολύ μεγάλη αυτονομία (άνω των 6 ωρών). Η πλατφόρμα Ξένιος πρόκειται να αποτελέσει τη βάση για την ανάπτυξη νέων ρομπότ που θα λειτουργήσουν σε μουσεία και εκθεσιακούς χώρους.

Δείτε το ενημερωτικό φυλλάδιο σε μορφή [.pdf]

Καθολικά Προσβάσιμα Παιχνίδια Υπολογιστών (Universally Accessible Games):

Τα καθολικά προσβάσιμα ηλεκτρονικά παιχνίδια ανταποκρίνονται στις ανάγκες και στα δικαιώματα όλων των ανθρώπων για κοινωνική επαφή και παιχνίδι, ανεξάρτητα από ατομικές διαφορές, αποτελώντας με τον τρόπο αυτό ένα πρώτο βήμα προς μια πιο ανοικτή (και διασκεδαστική!) Κοινωνία της Πληροφορίας. Σε αυτό το πλαίσιο, το ΙΤΕ-ΙΠ έχει αναπτύξει 2 Καθολικά Προσβάσιμα Παιχνίδια (www.ics.forth.gr/hci/ua-games/), τα οποία και θα παρουσιαστούν:

UA-Chess (www.ics.forth.gr/hci/ua-games/ua-chess/) ένα ηλεκτρονικό σκάκι, το οποίο μπορεί να παιχτεί μέσω οποιουδήποτε πλοηγού, από άτομα με διαφορετικές ικανότητες και προτιμήσεις, συμπεριλαμβανομένων ατόμων με αναπηρία.
Δείτε το ενημερωτικό poster σε μορφή [.pdf]
Δείτε το ενημερωτικό φυλλάδιο σε μορφή [.pdf]

Access Invaders (www.ics.forth.gr/hci/ua-games/access-invaders/), μια καθολικά προσβάσιμη έκδοση του κλασσικού παιχνιδιού Space Invaders.
Δείτε το ενημερωτικό poster σε μορφή [.pdf]


Συμμετοχή στις Ημερίδες που διοργανώνει η ΓΓΕΤ:

«Tεχνολογία στην Υγεία»


Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου

Βιοϊατρική Πληροφορική: απαραίτητη στις νέες ιατρικές διαγνωστικές μεθόδους και στη διαχείριση της ποικιλόμορφης Γενετικής-Ιατρικής Πληροφορίας.

Oμιλητής: Βαγγέλης Σακκαλής, Μηχ. Βιοϊατρικής Τεχνολογίας.

H εξέλιξη της έρευνας στον τομέα της Βιολογίας και της Γενετικής καθώς και η εξέλιξη στον τομέα της βιοϊατρικής τεχνολογίας, τα τελευταία χρόνια, έχει δημιουργήσει μια μεγάλη ανάγκη αποθήκευσης και οργάνωσης των τεράστιων σε πλήθος και όγκο βιολογικών δεδομένων, προκειμένου να μελετηθούν, να συγκριθούν και να εξαχθούν συμπεράσματα, χρήσιμα στην κατανόηση της δομής και λειτουργίας του έμβιου κόσμου, με στόχους την πρόληψη, έγκαιρη αντιμετώπιση επιδημιών ή κληρονομικών ασθενειών και την ανάπτυξη νέων φαρμάκων. Την ανάγκη αυτή καλείται να καλύψει η Πληροφορική, η οποία μέσω συγκεκριμένων μοντέλων ανάπτυξης βάσεων δεδομένων, προτύπων αποθήκευσης ιατρικής πληροφορίας καθώς και αλγορίθμων διευρύνει το πεδίο έρευνάς της προς τις σύγχρονες εξειδικευμένες ανάγκες των ερευνητών της βιολογίας και ιατρικής, διαμορφώνοντας έτσι ένα νέο ερευνητικό τομέα, τη Βιοϊατρική Πληροφορική.
Το Εργαστήριο Βιοϊατρικής Πληροφορικής του ΙΤΕ-ΤΠ έχει σαν στόχο την εφαρμοσμένη Έρευνα & Ανάπτυξη βασισμένη στις διεθνείς τάσεις για λύσεις σε προηγμένη τεχνολογία (state-of-the-art) στον τομέα της πληροφορικής στην υγεία, στις ερευνητικές και αναπτυξιακές προκλήσεις παγκοσμίως, καθώς επίσης και στις πρακτικές ανάγκες του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα. Οι δράσεις του στρέφονται κυρίως στην ανάπτυξη καινοτόμων υπολογιστικών μεθόδων και εργαλείων σε τέσσερις πολύ σημαντικούς τομείς της περιοχής της Ιατρικής Πληροφορικής, δηλαδή e-health, m-health, Ιατρική Απεικόνιση και Βιοπληροφορική.

Δείτε τη σχετική πρόσκληση σε μορφή [.pdf]

Πολιτισμική Πληροφορική:

Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου

"Σημασιολογική ολοκλήρωση πολιτισμικής πληροφορίας"

Ομιλήτρια: Χ. Μπεκιάρη, Μηχανικός Έρευνας και Ανάπτυξης.

Ο όγκος της πληροφορίας που βρίσκεται αποθηκευμένος σε πολιτισμικούς φορείς και στο διαδίκτυο αυξάνεται σταθερά και η ανάγκη για τον διαμοιρασμό και την πρόσβαση σε αυτή την πληροφορία μεγαλώνει συνεχώς.
Απαιτείται λοιπόν η υιοθέτηση ενός προτύπου μεταδεδομένων ικανού να αποτυπώσει την ποικιλομορφία τόσο του υλικού και του περιεχομένου όσο και του ιστορικού πλαισίου για κάθε πληροφοριακό πόρο ώστε να καταστεί το περιεχόμενο αυτού προσβάσιμο, ανεξάρτητο από τις ιδιαιτερότητες του παροχέα τους ή του οργανισμού που τους δημιούργησε. Η ομιλία αυτή περιγράφει πως το CIDΟC CRM Core μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την δόμηση των μεταδεδομένων. Η δόμηση των μεταδεδομένων επιτυγχάνεται με την δημιουργία των κατάλληλων γενικεύσεων που προσφέρει το CIDΟC CRM Core και με τις οποίες επιτυγχάνεται η αναδόμηση και εκμετάλλευση όλων των συσχετιζόμενων μερών του ιστορικού πλαισίου ώστε εργαλεία αναζήτησης δεδομένων που έχουν βασισθεί σε αυτό να εντοπίζουν όσο το δυνατόν περισσότερους συσχετιζόμενους πληροφοριακούς πόρους.
Το Κέντρο Πολιτισμικής Πληροφορικής είναι η αρχαιότερη και διεθνώς περισσότερο καθιερωμένη ελληνική ερευνητική μονάδα του είδους της. Έχει αναπτύξει μία σειρά καινοτόμων μεθόδων και συστημάτων, εφαρμογών εν λειτουργία και πολυπληθών διεθνών συνεργασιών και έχει αποκτήσει ιδιαιτέρως εξειδικευμένη γνώση γύρω από τις ανάγκες και τις πληροφοριακές διεργασίες των πολιτιστικών οργανισμών. Το Κέντρο είναι μέρος του Εργαστηρίου Πληροφοριακών Συστημάτων του Ινστιτούτου Πληροφορικής του ΙΤΕ και ειδικεύεται στην ανάλυση, σχεδίαση, ανάπτυξη και εφαρμογή συστημάτων πληροφορικής στον τομέα του πολιτισμού. Ακολουθεί διεπιστημονική προσέγγιση και επιδιώκει να καλύψει ολόκληρο τον κύκλο ζωής της πολιτισμικής πληροφορίας και τις διεργασίες τεκμηρίωσης, από την πρωτογενή πληροφορία, η οποία αποκτάται με την καταγραφή αντικειμένων και την καταχώριση υλικού πηγών, στην δευτερογενή πληροφορία, η οποία συσσωρεύεται ως αποτέλεσμα της επιστημονικής μελέτης του υλικού, έως την ηλεκτρονική έκδοση και έκθεση επιλεγμένου υλικού και την συσχέτιση, διαχείριση και ανταλλαγή όλων των προηγουμένων.
Το διεθνές πρότυπο CIDOC CRM είναι μια θεμελιώδης οντολογία η οποία αποσκοπεί στην διάδοση κοινής θεώρησης των πληροφοριών, που αφορούν στην πολιτιστική κληρονομιά, παρέχοντας ένα ενιαίο και επεκτάσιμο σημασιολογικό πλαίσιο ικανό για την συγκέτρωση, συσχέτιση και ολοκλήρωση πολιτιστικής κληρονομιάς. Το Κέντρο Πολιτισμικής Πληροφορικής του ΙΠ -ΙΤΕ ξεκίνησε και συνεχίζει να ηγείται της ανάπτυξης του προτύπου στα πλαίσια του CIDOC CRM Special Interest Group, μιας ομάδας εργασίας της Επιτροπής Τεκμηρίωσης (Documentation Committee – CIDOC) του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (International Council of Museums – ICOM). Το Κέντρο Πολιτισμικής Πληροφορικής δραστηριοποιείται ως αρμόδιο κέντρο για το CIDOC CRM (ISO21127) με την ανάπτυξη και ανταλλαγή τεχνογνωσίας, με συμβουλευτικό ρόλο προς τους ερευνητές και υλοποιητές, και με την συμβολή του στην διάδοση, συντήρηση και εξέλιξη του προτύπου.

Δείτε τη σχετική πρόσκληση σε μορφή [.pdf]

Ασφάλεια στο Διαδίκτυο:

Παρουσίαση της Safeline (www.safeline.gr), της Ελληνικής Γραμμής καταγγελείας παράνομου περιεχομένου στο Διαδίκτυο. Η παρουσίαση περιλάμβάνει διανομή έντυπου υλικού και ενημερωτικές πληροφορίες, σχετικές με τον ρόλο της Safeline.
Δείτε το ενημερωτικό φυλλάδιο σε μορφή [.pdf]

Η συμμετοχή του ΙΤΕ-ΙΠ στην ΔΕΘ 2006 εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Ανταγωνιστικότητα"
(Ε.Π.Αν), Μέτρο 4.4: Ευαισθητοποίηση του Κοινού στις Νέες Τεχνολογίες.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Πληροφορίες: Θεοδοσία Μπίτζου
Τηλ.: 2810-391656
Email: bitzou@ics.forth.gr