Πιο προσβάσιμη έκδοση
ΙΠ > Νέα > TNL και CARV «Ανοιχτές Θύρες»  Site Map.Αναζήτηση.Βοήθεια.ΕλληνικάEnglish
.Εκτύπωση
 Ινστιτούτο Πληροφορικής

TNL και CARV «Ανοιχτές Θύρες»

Επίσκεψη στα Εργαστήρια Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων (TNL) και Αρχιτεκτονικής Υπολογιστών και Συστημάτων VLSI (CARV) του Ινστιτούτου Πληροφορικής του ΙΤΕ
Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2009, 3:30 - 7:30 μ.μ.

Ο διδάσκων του ΗΥ-110 (Απειροστικός Λογισμός Ι), Αθανάσιος Μουχτάρης, ως μέλος του Εργαστηρίου Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων (TNL) του Ινστιτούτου Πληροφορικής του ΙΤΕ (Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας), και ο Επικεφαλής του Εργαστηρίου, Απόστολος Τραγανίτης, και ο διδάσκων του ΗΥ-120 (Ψηφιακή Σχεδίαση), Μανόλης Κατεβαίνης, ως Επικεφαλής του Εργαστηρίου Αρχιτεκτονικής Υπολογιστών και Συστημάτων VLSI (CARV) του ΙΤΕ-ΙΠ, προσκαλούν τους φοιτητές των μαθημάτων ΗΥ-110 και ΗΥ-120 του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης σε μιάν επίσκεψη γνωριμίας των Εργαστηρίων αυτών, στο ΙΤΕ-ΙΠ, την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου το απόγευμα.

Η έρευνα σε Τηλεπικοινωνίες (Communications) --ασύρματες και ενσύρματες-- και σε Δίκτυα Υπολογιστών --με βασικότερο το Internet-- χρησιμοποιεί εκτενώς προχωρημένα Μαθηματικά εργαλεία, ξεκινώντας πρωταρχικά από τον Απειροστικό Λογισμό. Η ερευνητική περιοχή που αφορά το υλικό των υπολογιστών και των άλλων συναφών ψηφιακών συστημάτων λέγεται "Αρχιτεκτονική Υπολογιστών". "Συστήματα VLSI" (Very Large Scale Integrated Systems) λέγονται τα ψηφιακά εκείνα συστήματα που κατασκευάζονται με πολλά εκατομμύρια transistors πάνω στο ίδιο chip. Η επίσκεψη αυτή λοιπόν αφορά τα δύο Εργαστήρια του ΙΠ όπου γίνεται έρευνα και ανάπτυξη από τους ερευνητές και μηχανικούς του ΙΠ και από τα μέλη του Τμήματός μας που συνεργάζονται με το ΙΠ (ΔΕΠ, μεταπτυχιακοί και προχωρημένοι προπτυχιακοί φοιτητές) στα παραπάνω θέματα. Στην επίσκεψη αυτή, οι φοιτητές των δύο μαθημάτων θα γνωρίσουν από κοντά: (α) Τις εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό των δύο Εργαστηρίων, (β) Τα μέλη των Εργαστηρίων (Ερευνητές-ΔΕΠ, μηχανικούς, μεταπτυχιακούς και προπτυχιακούς φοιτητές), (γ) Τη σύγχρονη τεχνολογία και τα προβλήματά της που απασχολούν ερευνητικά τα Εργαστήρια, (δ) Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής, και τις προσπάθειες εμπορικής τους εκμετάλλευσης, π.χ. μέσω της ίδρυσης θυγατρικών εταιρειών κ.α., και (ε) Τις συναφείς δυνατότητες απασχόλησης φοιτητών και αποφοίτων στο χώρο.

Δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση:

Το πρόγραμμα της επίσκεψης έχει ως εξής:

  • 3:30 - Αναχώρηση Λεωφορείων από τα κτίρια του Πανεπιστημίου στην Κνωσό.
  • 3:55 - Άφιξη στο ΙΤΕ, μετάβαση στο Αμφιθέατρο "Γιώργος Λιάνης".
  • 4:00 - 4:40 - Καλωσόρισμα στο ΙΤΕ-ΙΠ και στα Εργαστήρια - εισαγωγικές, κατατοπιστικές, προσανατολιστικές ομιλίες από στελέχη των Εργαστηρίων.
  • 4:40 - 5:40 - Οκτώ ομάδες επισκεπτών μεταβαίνουν σε οκτώ χώρους των Εργαστηρίων, ξεναγούνται η κάθε μία σε έναν από αυτούς από στελέχη τους, και συνομιλούν με μέλη των Εργαστηρίων. Κάθε 15 λεπτά, οι ομάδες εναλλάσσονται στους χώρους, ούτως ώστε κάθε ομάδα να επισκεφθεί 4 από τους 8 χώρους.
  • 5:40 - 6:10 - Διάλειμμα με χυμούς και μπισκότα / κέϊκ στο χώρο της Στοάς του ΙΤΕ - προσωπική γνωριμία των επισκεπτών με τα μέλη των Εργαστηρίων, και συζητήσεις σε ανεπίσημο, χαλαρό κλίμα.
  • 6:10 - 7:10 - Οι ίδιες παραπάνω οκτώ ομάδες επισκεπτών μεταβαίνουν στους υπόλοιπους 4 από τους 8 χώρους των Εργαστηρίων, ξεναγούνται και συνομιλούν κατά τον ίδιο τρόπο. Κάθε 15 λεπτά, οι ομάδες εναλλάσονται στους χώρους.
  • 7:15 - Αναχώρηση Λεωφορείων, το ένα για τα κτίρια του Πανεπιστημίου (Κνωσό), και το άλλο για το κέντρο της πόλης (Αστόρια).