Δελτία Τύπου

09.10.2019
Χρυσό βραβείο στο Κέντρο Εφαρμογών και Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Υγείας του ΙΤΕ, για τις ψηφιακές εφαρμογές του στον τομέα της υγείας
Το Κέντρο Εφαρμογών και Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Υγείας του Ινστιτούτου Πληροφορικής του ΙΤΕ έλαβε χρυσό βραβείο στην κατηγορία «ηλεκτρονική υγεία: ψηφιακές εφαρμογές για τη διαχείριση / υποστήριξη μονάδων υγείας» για την οικογένεια εφαρμογών που έχει αναπτύξει με την ονομασία Integrated Care SolutionsΤΜ, κατά τη φετινή τελετή απονομής των Healthcare Business Awards 2019 που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2019 στην Παιανία.
16.09.2019
ExaNeSt Project Successfully Builds Prototype for Exascale
Today the whole world is trying to push supercomputer technology to the exascale level, i.e. a billion billion calculations per second. In Europe, this exascale vision will be made possible with contributions by Consortia funded by the Horizon 2020 Programme of the EU in projects such as ExaNeSt, which built a first ‘straw man’ prototype, having worked on this since 2016 (κείμενο στα αγγλικά)
02.09.2019
1ο Συνέδριο Μεταπτυχιακών Φοιτητών CSD
Ο Σύλλογος Μεταπτυχιακών Φοιτητών του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών Πανεπιστημίου Κρήτης σε συνεργασία με το Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών, Πανεπιστημίου Κρήτης διοργανώνει το 1ο Συνέδριο Μεταπτυχιακών Φοιτητών με κεντρικό μήνυμα "Building a Stronger Community". Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του τμήματος την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2019.
18.04.2019
Επιτυχημένη παρουσία του ΙΤΕ στο Health IT Conference 2019
Mε ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε η φετινή συμμετοχή του Ινστιτούτου Πληροφορικής του ΙΤΕ (ΙΠ-ΙΤΕ) στο Health IT Conference 2019, «Διαμορφώνοντας την Εθνική Ψηφιακή Στρατηγική για την Υγεία». Η διημερίδα έλαβε χώρα στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Ευγενίδου, στο Παλαιό Φάληρο, την Τρίτη 16 και την Τετάρτη 17 Απριλίου 2019
04.03.2019
Πρώτο βραβείο για το ΙΤΕ στο 1ο Hacking Health στην Αθήνα!
Το Ινστιτούτο Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας και το Πανεπιστήμιο Κρήτης έδωσε δυναμικά το παρόν στο πρώτο HACKING HEALTH HACKATHON της Αθήνας και πήρε το πρώτο βραβείο, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ και ευκαιρία για συμμετοχή σε Digital Transformation Programme από τη Roche Diagnostics Hellas.
20.02.2019
ΤΟ ΙΤΕ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΕ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΈΞΥΠΝΩΝ ΥΠΕΡ-ΕΠΙΦΑΝΕΙΩΝ ΜΕ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
Το ερευνητικό έργο VISORSURF, υπό το συντονισμό του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας και τη χρηματοδότηση της ΕΕ, φιλοδοξεί να κατασκευάσει πρωτότυπα υλικά, τις λεγόμενες Υπερ-επιφάνειες, με προγραμματιζόμενη ηλεκτρομαγνητική συμπεριφορά, δηλαδή με δυνατότητα ανίχνευσης και διαχείρισης των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων που προσκρούουν σε αυτές, με τη χρήση συγκεκριμένου λογισμικού.
28.01.2019
ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΙΤΕ ΣΤΟΝ ΠΡΩΤΟ «ΜΑΡΑΘΩΝΙΟ ΕΦΕΥΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ» HACKING HEALTH HACKATHON ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΜΕ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
Το Ινστιτούτο Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας υποστηρίζει και συμμετέχει στο πρώτο HACKING HEALTH HACKATHON της Αθήνας.
12.12.2018
Νικήτρια η ομάδα του ΙΤΕ στον διεθνή διαγωνισμό εκπαιδευτικού λογισμικού SLIDEWIKI
Η ομάδα του ΙΤΕ κέρδισε στο Διεθνή διαγωνισμό SlideWiki για τη δημιουργία πρωτότυπου εκπαιδευτικού μαθήματος με τίτλο «Διαλειτουργικότητα στην Ηλεκτρονική Υγεία». Το βραβείο έλαβαν τα μέλη της ομάδας του Ινστιτούτου Πληροφορικής (ΙΠ) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), Δημήτριος Γ. Κατεχάκης, Δρ. Αγγελίνα Κουρούμπαλη και Ιωάννης Καρατζάνης.
02.10.2018
Ενεργός συμμετοχή του ΙΤΕ σε δράσεις διαλειτουργικότητας στην υγεία
Την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2018 πραγματοποιήθηκε η ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μελών του ελληνικού παραρτήματος του διεθνούς οργανισμού τυποποίησης (HL7 Hellas), με την ενεργή συμμετοχή του Ινστιτούτου Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ-ΙΠ), στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο. Παράλληλα πραγματοποιήθηκε μια σειρά δράσεων, στις οποίες συμμετείχαν από πλευράς ΙΤΕ οι κ.κ. Νίκος Τσελάς (μηχανικός λογισμικού) και Δημήτριος Κατεχάκης (Επικεφαλής του Κέντρου Εφαρμογών και Υπηρεσιών ηλ-Υγείας του ΙΤΕ-ΙΠ και Γενικός Γραμματέας του HL7 Hellas).
22.01.2018
Το ΗOBBIT Γιορτάζει τα δύο του χρόνια!
Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι το έργο HOBBIT έγινε πλέον δύο ετών! Τα μέλη της κοινοπραξίας υπήρξαν πολύ ενεργά κατά τη δεύτερη χρονιά του έργου και εργάστηκαν με πάθος για την επίτευξη των βασικών στόχων του έργου: την ανάπτυξη προτύπων αξιολόγησης (benchmarks), την ανάπτυξη της HOBBIT πλατφόρμας και την διοργάνωση εκστρατειών αξιολόγησης (challenges)
19.12.2017
“Ψηφιοποίησε την επιχείρησή σου” - Αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού έργου CloudSocket
Στο έργο CloudSocket, προτείνεται μια προσέγγιση βασισμένη σε μοντέλα για τη διαχείριση των επιχειρησιακών διαδικασιών. Ειδικότερα, υποστηρίζεται ο σχεδιασμός, η ανάλυση, η προσομοίωση, η εκτέλεση και η παρακολούθηση των επιχειρησιακών διαδικασιών, προκειμένου να αξιολογηθεί το όφελος της ψηφιοποίησής τους.
18.12.2017
VISORSURF: A Hardware Platform for Software-driven Functional Metasurfaces. Το νέο Ευρωπαϊκό έργο θα παράγει υλικά με προγραμματιζόμενες ηλεκτρομαγνητικές ιδιότητες.
Η βασική ιδέα του VISORSURF είναι οι μετά-επιφάνειες, μια έννοια της Φυσικής, η οποία οδήγησε πρόσφατα στη δημιουργία νέων αντικειμένων με αφύσικες ηλεκτρομαγνητικές ιδιότητες. Το VISORSURF προσδίδει δυνατότητες δικτύωσης στις μετα-επιφάνειες έτσι ώστε να μπορούν να αλλάξουν τις ιδιότητες τους (όπως παραμετρική διεύθυνση κύματος, απορρόφηση, φιλτράρισμα και πόλωση) μέσα από εντολές λογισμικού. Για να το πετύχει αυτό, η Υπερ-επιφάνεια συνδυάζει κατάλληλα σχεδιασμένες μετά-επιφάνειες με πρωτότυπους ηλεκτρονικούς νανο-ελεγκτές μέσα στη δομή της. Οι ελεγκτές θα λαμβάνουν προγραμματιστικές οδηγίες και θα εκτελούν απλές αλλαγές στη δομή της Υπερ-επιφάνειας, καθορίζοντας την επιθυμητή της ηλεκτρομαγνητική συμπεριφορά
01.11.2017
Dhealth Conference 2017, 19-22 Οκτωβρίου.
Tο Ινστιτούτο Πληροφορικής (ΙΠ) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) συμμετέχει και φέτος στο συνέδριο φορέων και ειδικών της ψηφιακής υγείας από όλο τον κόσμο, Dhealth Conference 2017, που θα πραγματοποιηθεί στην Τεχνόπολη στο Γκάζι, στις 19-22 Οκτωβρίου 2017. Παράλληλα συμμετέχει και στο 17ο Διεθνές Συνέδριο Διαλειτουργικότητας HL7 - IHIC 2017, στις 22-24 Οκτωβρίου 2017, στο ίδιο μέρος.
11.07.2017
Ολοκληρώθηκε με Επιτυχία το Θερινό Σχολείο Διαχείρισης Επιστημονικών Δεδομένων του Ευρωπαϊκού προγράμματος EUDAT στο Ινστιτούτο Πληροφορικής του ΙΤΕ
Η διαχείριση ερευνητικών δεδομένων είναι πολύ σημαντική αφού μπορεί να βοηθήσει την επαλήθευση, την επαναχρησιμοποίηση και την αξιοποίηση των επιστημονικών αποτελεσμάτων. Η διαχείριση ερευνητικών δεδομένων είναι σημαντική όχι μόνο για την επιστημονική κοινότητα, αλλά και για τον πολίτη, αφού όσο καλύτερα αυτή γίνεται τόσο περισσότερα οφέλη επιστρέφουν στην κοινωνία και στον πολίτη. Στο πλαίσιο αυτής της γενικής κατεύθυνσης, την οποία ενισχύει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Εργαστήριο Πληροφοριακών Συστημάτων του Ινστιτούτου Πληροφορικής του ΙΤΕ, φιλοξένησε με επιτυχία το Θερινό Σχολείο Διαχείρισης Επιστημονικών Δεδομένων του Ευρωπαϊκού Προγράμματος EUDAT.
07.04.2017
Θερινό Σχολείο στην Διαχείριση Ερευνητικών Δεδομένων (στο ΙΠ του ΙΤΕ)
Το Εργαστήριο Πληροφοριακών Συστημάτων του Ινστιτούτου Πληροφορικής (ΙΤΕ) θα φιλοξενήσει από 3-7 Ιουλίου 2017 ένα θερινό σχολείο σε θέματα Research Data Management που διοργανώνεται από το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα EUDAT.
16.12.2016
To Hobbit είναι πλέον ενός έτους!
Το ευρωπαϊκό έργο H2020 HOBBIT κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους ήταν πολύ δραστήριο σε διάφορους τομείς: τα μέλη της κοινοπραξίας παρακολούθησαν μια σειρά από ακαδημαϊκές και σχετιζόμενες με τη βιομηχανία εκδηλώσεις και συνέδρια καθώς και δημοσίευσαν μια σειρά από άρθρα που άπτονται του θέματος της συγκριτικής αξιολόγησης (benchmarking). Επιπλέον, ζητήθηκε από τα μέλη της κοινότητας του HOBBIT να συμμετέχουν σε μια έρευνα που έδωσε τη δυνατότητα στους εταίρους του έργου να καθορίσουν τις απαιτήσεις των προτύπων αξιολόγησης (benchmarks) και της πλατφόρμας του HOBBIT. Τα αμέσως επόμενα βήματά μας συμπεριλαμβάνουν την κυκλοφορία της πρώτης έκδοσης της πλατφόρμας του HOBBIT και την ίδρυση της ένωσης HOBBIT.
07.11.2016
Έναρξη συνεργασίας του Ινστιτούτου Πληροφορικής του ΙΤΕ με την εταιρεία Audyssey Laboratories Inc.
Καινοτόμα συστήματα ήχου που έχουν αναπτυχθεί στο ΙΤΕ πρόκειται να κυκλοφορήσουν μέσω της Audyssey στη διεθνή αγορά.
31.10.2016
Επιτυχημένη παρουσία του ΙΤΕ στο eHealth Forum 2016
Mε ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε η φετινή συμμετοχή του Ινστιτούτου Πληροφορικής του ΙΤΕ (ΙΠ-ΙΤΕ) στο eHealth Forum 2016, το οποίο και έλαβε χώρα στο Μέγαρο, Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Αθηνών, την Τρίτη και Τετάρτη 25-26 Οκτωβρίου 2016.
19.10.2016
Δυναμικό «παρών» του ΙΤΕ στο eHealth Forum 2016
Tο Ινστιτούτο Πληροφορικής (ΙΠ) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) συμμετέχει και φέτος στη συνάντηση φορέων και ειδικών της ψηφιακής υγείας eHealth forum 2016 που θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο, Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Αθηνών, στις 25-26 Οκτωβρίου 2016, με τίτλο: «eHealth: Καταλύτης μεταρρύθμισης – Μοχλός ανάπτυξης». Παράλληλα συμμετέχει και στην 1η έκθεση καινοτόμων τεχνολογιών υγείας για τον πολίτη eHealth forum festival που θα πραγματοποιηθεί στην Τεχνόπολη στο Γκάζι.
26.08.2016
HOBBIT Holistic Benchmarking of Big Linked Data
To έργο HOBBIT ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2015, και επικεντρώνεται στην σχεδίαση της αρχιτεκτονικής και την ανάπτυξη μιας Πλατφόρμας Συγκριτικής Αξιολόγησης, αλλά και στην δημιουργία κοινότητας χρηστών.
21.06.2016
Η Κρήτη γίνεται το “Silicon-Island” της έρευνας και ανάπτυξης υψηλής τεχνολογίας. Η τεχνολογική αριστεία του ΙΤΕ, που το έχει καταστήσει κορυφαίο ευρωπαϊκό ερευνητικό κέντρο, λειτουργεί ως πόλος έλξης
Το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ - FORTH), στο Ηράκλειο της Κρήτης, και η εταιρεία υψηλής τεχνολογίας KALEAO Ltd., με βάση το Κέϊμπριτζ της Αγγλίας, Ηνωμένο Βασίλειο, ανακοίνωσαν σήμερα τη δημιουργία του κέντρου ανάπτυξης της KALEAO στο Ηράκλειο της Κρήτης, το οποίο σφραγίζει και επίσημα τη συνεχιζόμενη συνεργασία τους προς την κατεύθυνση δημιουργίας ενός κοινού ερευνητικού εργαστηρίου σε θέματα υπολογιστών χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης. Το κέντρο ανάπτυξης της KALEAO, στις εγκαταστάσεις του Επιστημονικού και Τεχνολογικού Πάρκου Κρήτης (ΕΤΕΠ-Κ – STEP-C) θα εγκαινιαστεί την Πέμπτη 30 Ιουνίου, και αποτελεί καθαρή ένδειξη της αυξανόμενης εμπλοκής της Κρήτης στη διεθνή υψηλή τεχνολογία.
16.05.2016
Stater 3602 Διαδραστικό σύστημα παρουσιάσεως αρχαίων νομισμάτων
Στον χώρο ALPHA BANK – ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ, λειτουργεί το διαδραστικό σύστημα Stater 3602 που προσφέρει στο κοινό τη δυνατότητα να γνωρίσει επιλεγμένα αρχαία νομίσματα από τη Συλλογή της Τραπέζης.
18.04.2016
Ασφαλείς και αξιόπιστες εφαρμογές έξυπνων πόλεων στο Ηράκλειο μέσω του έργου RERUM
Ο Δήμος Ηρακλείου σε συνεργασία με το ΙΤΕ (Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας – Ινστιτούτο Πληροφορικής) υλοποιεί το ευρωπαϊκό πρόγραμμα RERUM «Αξιόπιστο, ανθεκτικό και ασφαλές Διαδίκτυο των Πραγμάτων για εφαρμογές έξυπνων πόλεων» (REliable, Resilient and secUre loT for sMart city applications -RERUM) στο πλαίσιο του 7ου πλαισίου (7th Framework Programme for Research, Technological Development and Demonstration) από τις 01-09-2013 έως 31-08-2016.
14.04.2016
Ημερίδα του ευρωπαϊκού έργου PACES: Ετοιμότητα για Κατάλληλη Διαμονή σε Καταυλισμούς Έκτακτης Ανάγκης «Σενάρια Σεισμικού Κινδύνου και Σχεδιασμός Αντιμετώπισης»
Την Τρίτη 19 Απριλίου 2016, το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) διοργανώνει Διεθνή ημερίδα με θέμα «Σενάρια Σεισμικού Κινδύνου και Σχεδιασμός Αντιμετώπισης» στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου PACES: Ετοιμότητα για Κατάλληλη Διαμονή σε Καταυλισμούς Έκτακτης Ανάγκης. Η Ημερίδα θα διεξαχθεί στο αμφιθέατρο του ΙΤΕ με ώρα έναρξης 9πμ.
01.04.2016
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 17ο Διεθνές Συνέδριο Μέτρησης Δικτύων, PAM2016
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 17ο διεθνές συνέδριο Passive and Active Measurement (PAM), το οποίο συγκέντρωσε στις 31 Μαρτίου και 1 Απριλίου στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Ηρακλείου περίπου 70 ερευνητές, ειδικούς επαγγελματίες του χώρου από όλον τον κόσμο καθώς και φοιτητές του Πανεπιστημίου Κρήτης
01.02.2016
GreenVM: Energy-Efficient Runtimes for Scalable Multicore Arcitectures
Ολοκληρώθηκε το ερευνητικό έργο GreenVM, με επιστημονικούς υπεύθυνους τον Καθηγητή Μανόλη Κατεβαίνη, Επικεφαλής του εργαστηρίου Αρχιτεκτονικής Υπολογιστών και Συστημάτων VLSI (CARV) του Ινστιτούτου Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) και την Καθ. Παναγιώτα Φατούρου, συνεργαζόμενο μέλος ΔΕΠ του CARV.
01.02.2016
Πώς θα χωρέσουν δέκα εκατομμύρια υπολογιστές σε έναν υπερυπολογιστή;
Το νέο ευρωπαϊκό έργο ExaΝest ανοίγει τον δρόμο που θα οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων, φιλόδοξων αρχιτεκτονικών για τις επόμενες γενιές υπολογιστών.
05.01.2016
HOBBIT: Νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα που αναπτύσσει μια ολιστική ανοικτή πλατφόρμα και βιομηχανικού επιπέδου προγράμματα συγκριτικής αξιολόγησης συστημάτων διαχείρισης Μεγάλων Διασυνδεδεμένων Δεδομένων.
Τα Μεγάλα Δεδομένα (Big Data) είναι ένας από τους δομικούς λίθους των τεχνολογιών του μέλλοντος. Ωστόσο, το κόστος και η προσπάθεια που απαιτείται για την εισαγωγή της τεχνολογίας Μεγάλων Δεδομένων σε μια αλυσίδα παραγωγής (value chain) δεν είναι αμελητέα.
23.12.2015
Διασυνοριακές υπηρεσίες Συνοπτικού Ιστορικού Ασθενή και Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης τώρα ένα βήμα πιο κοντά στην υλοποίηση
Εννέα Κράτη – Μέλη[1], από κοινού με τη Γενική Διεύθυνση Υγείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DGSANTE), διενέργησαν δοκιμές και έλεγξαν την τελευταία έκδοση του εργαλείου OpenNCP, μίας εφαρμογής αναφοράς, ανοιχτού κώδικα που ενοποιεί τρία δομικά στοιχεία του έργου e-SENSγια την ηλεκτρονική ταυτοποίηση (e-Identification), τη μη-αποποίηση (Non-repudiation) και την αναζήτηση δυνατοτήτων (CapabilityLookup-BDX-SMP)
04.11.2015
Βραβείο Καλύτερου Ερευνητικού Άρθρου Φοιτητή που παρουσιάστηκε στο 23ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Επεξεργασίας Σήματος (EUSICPO 2015) από μέλος ερευνητικής ομάδας του Ινστιτούτου Πληροφορικής ΙΤΕ
Ο Αναστάσιος Αλεξανδρίδης, υποψήφιος διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και μεταπτυχιακός υπότροφος του Εργαστηρίου Επεξεργασίας Σήματος του Ινστιτούτου Πληροφορικής (ΙΠ) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), έλαβε το βραβείο καλύτερου άρθρου φοιτητή στο 23ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Επεξεργασίας Σήματος (EUSICPO 2015, Νίκαια, Γαλλία 31 Αυγούστου – 4 Σεπτεμβρίου 2015), ως πρώτος συγγραφέας του άρθρου με τίτλο “Addressing the data-association problem for multiple soundsource localization using DOA estimates.”
02.11.2015
Βραβείο Καλύτερου Ερευνητικού Άρθρου Φοιτητή που παρουσιάστηκε στο 14ο Διεθνές Συνέδριο Σημασιολογικού Ιστού (ISWC 2015) από μέλος ερευνητικής ομάδας του Ινστιτούτου Πληροφορικής ΙΤΕ
Η εργασία με τίτλο «A Flexible Framework for Understanding the Dynamics of Evolving RDF Datasets», που παρουσιάστηκε από τον Γιάννη Ρουσσάκη, έλαβε το Βραβείο Καλύτερου Ερευνητικού Άρθρου Φοιτητή, στο 14ο Διεθνές Συνέδριο Σημασιολογικού Ιστού (ISWC 2015), που πραγματοποιήθηκε στη Βηθλεέμ της Πενσυλβάνιας, 11- 15 Οκτ 2015.
22.10.2015
LISTEN: Ένα έξυπνο σπίτι πρέπει και να σας ακούει!
Το νέο ευρωπαϊκό έργο «LISTEN« έχει ως στόχο τη δημιουργία μιας φωνητικής διεπαφής για το έξυπνο σπίτι. Οι εταίροι του έργου από την Ελλάδα, τη Γερμανία και την Ιταλία θα αναπτύξουν μια διεπαφή ελέγχου διαδικτυακών υπηρεσιών που αφορούν στο έξυπνο σπίτι με χρήση ομιλίας. Επιπλέον στόχος είναι να γεφυρωθούν οι περιοχές της επεξεργασίας σήματος, όπως είναι τα συστήματα μικροφώνων και η αναγνώριση ομιλίας.
07.10.2015
BlueBRIDGE - καινοτόμες ηλεκτρονικές υπηρεσίες
Ένα νέο Ευρωπαϊκό έργο για την δημιουργία ηλεκτρονικών υπηρεσιών σχετικά με δεδομένα αλιείας, υδατοκαλλιεργειών, διαχείρισης οικοσυστημάτων, και ανάλυσης διατροφικών δεδομένων.
25.06.2015
ΚΑΙΝΟΤΟΜΑ ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ – ΤΟ ΕΡΓΟ PARTHENOS ΞΕΚΙΝΑ ΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥ
Η Φλωρεντία, το λίκνο της Αναγέννησης, θα φιλοξενήσει την εναρκτήρια συνάντηση του διεθνούς έργου PARTHENOS.
19.06.2015
Η Ευρωπαϊκή λύση e-SENS για την μη αποποίηση ευθύνης ελέγχθηκε με επιτυχία στο IHE Connectathon 2015
Στο τέλος του Απριλίου 2015, το έργο e-SENS έλεγξε την πρώτη υλοποίηση του Δομικού Αποδεικτικού Στοιχείου Εκπομπής (e-SENS Building Block (BB) ‘Evidence Emitter), ένα μηχανισμό για την επίτευξη της μη αποποίησης ευθύνης σε διασυνοριακές επικοινωνίες μέσω δημιουργίας και συλλογής αποδεικτικών στοιχείων. Η λύση παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια της 15ης ευρωπαϊκής εκδήλωσης IHE Connectathon. Η εκδήλωση είναι ένας ετήσιος μαραθώνιος δοκιμών, που αυτό το χρόνο οργανώθηκε από τoν IHE-Europe στο Λουξεμβούργο σε συνεργασία με την Agence eSanté την εθνική υπηρεσία ηλεκτρονικής Υγείας του Λουξεμβούργου. Κατά τη διάρκεια μίας εβδομάδας, 300 συμμετέχοντες, οι οποίοι εκπροσωπούσαν 74 κατασκευαστές, διενέργησαν 2300 δοκιμές με το συμβατό εργαλείο Gazelle GITB. Ο τομέας της ηλεκτρονικής Υγείας του e-SENS επωφελήθηκε από την εκδήλωση για να επιδείξει την αποτελεσματικότητα του Δομικού Αποδεικτικού Στοιχείου Εκπομπής (Evidence Emitter BB) με τον έλεγχο της ενσωμάτωσης του στο λογισμικό OpenNCP, το οποίο επιτρέπει την ασφαλή ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ των Εθνικών Σημείων Επαφής (NCP) για τη διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη.
18.06.2015
Χρήστος Κοζυράκης: και δεύτερος απόφοιτος της Κρήτης στους παγκόσμια κορυφαίους «νέους» Αρχιτέκτονες Υπολογιστών
Απονεμήθηκε χθές το φετεινό Βραβείο Maurice Wilkes της ACM που αποτελεί την ετήσια ανώτατη παγκόσμια τιμητική διάκριση γιά νέους --κατά την επιστημονική ηλικία-- Αρχιτέκτονες Υπολογιστών. Το βραβείο δίδεται κατ' έτος, από το 1998, από την διεθνή Ένωση γιά τις Υπολογιστικές Μηχανές (Association for Computing Machinery - ACM - η κύρια διεθνής επαγγελματική ένωση Επιστημόνων Πληροφορικής) γιά εξέχουσα συνεισφορά στην Αρχιτεκτονική των Υπολογιστών που έγινε από άτομο του οποίου η επαγγελματική σταδιοδρομία που σχετίζεται με την επιστήμη των υπολογιστών (μεταπτυχιακές σπουδές ή επαγγελαμτική εργασία, ό,τι από τα δύο ξεκίνησε νωρίτερα) άρχισε όχι προγενέστερα από την 1η Ιανουαρίου του έτους που είναι 20 χρόνια πριν από το έτος της απονομής ( http://www.sigarch.org/awards/acm-sigarch-maurice-wilkes-award/).
16.06.2015
COHERENTPAAS: Massive data management for the Digital Single Market
An EU-backed project is simplifying cloud data management. This could help banks, telcos and other prospective customers build Big Data apps in hours instead of months.
21.11.2014
Ημερίδα Εργασίας με θέμα: «Ενσωμάτωση Καινοτόμων Τεχνολογιών στην πρόληψη και αντιμετώπιση περιστατικών Πολιτικής Προστασίας και Θαλάσσιας Ρύπανσης»
Διεθνής Ημερίδα Εργασίας με θέμα: «Ενσωμάτωση Καινοτόμων Τεχνολογιών στην πρόληψη και αντιμετώπιση περιστατικών Πολιτικής Προστασίας και Θαλάσσιας Ρύπανσης» θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014, στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), στο Ηράκλειο Κρήτης, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου NEREIDs: Embracing Innovation for Preparedness in Civil Protection & Marine Pollution.
17.11.2014
Βράβευση καλύτερης εργασίας ερευνητών του ΙΤΕ στον τομέα της Βιοϊατρικής Πληροφορικής
Η εργασία με τίτλο «Modeling susceptibility to periodontitis» (www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23100272) βραβεύθηκε με το βραβείο «William J. Gies» των διεθνών επιστημονικών εταιρειών IADR/AADR (Διεθνής και Αμερικανική Εταιρεία Οδοντιατρικής Έρευνας) για το 2014.
11.11.2014
Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η πρώτη πιλοτική εφαρμογή της δημιουργικής δραστηριότητας για παιδιά Δημοτικού με τίτλο «Σχεδιαστές του Μέλλοντος»
Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 6 Νοεμβρίου στο χώρο του 12ου Δημοτικού Σχολείου η πρώτη πιλοτική εφαρμογή των «Σχεδιαστών του Μέλλοντος». Οι «Σχεδιαστές του Μέλλοντος» είναι μια διαδραστική δημιουργική δραστηριότητα, που έχει ως βασικό στόχο, να εισάγει, σε παιδιά Δημοτικού μέσα από μια βιωματική και παιγνιώδη προσέγγιση, τις έννοιες της Σχεδίασης (design) και της Σχεδιαστικής Σκέψης (design thinking). Ο τίτλος έχει διπλή ανάγνωση, αφενός σημαίνει «αυτοί οι οποίοι θα γίνουν σχεδιαστές στο μέλλον» και αφετέρου «αυτοί που θα σχεδιάσουν το μέλλον».
27.10.2014
Πιστοποίηση του Μητρώου Ονομάτων .gr του ΙΠ-ΙΤΕ ως προς το πρότυπο ISO 27001
Το Ινστιτούτο Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ-ΙΠ) καταχώρησε το έτος 1989 τον χώρο ονομάτων .gr (Country Code Top Level Domain .gr), τον οποίο συνεχίζει να λειτουργεί ως σήμερα κατόπιν αναθέσεων από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), την αρμόδια Αρχή για τα ονόματα χώρου με κατάληξη [.gr].
24.10.2014
Συνεργασία του ΙΤΕ με το ΕΚΑΒ Αθηνών για την ηλεκτρονική διαχείριση κλήσεων και περιστατικών
Σημαντική συνεργασία μεταξύ του Ινστιτούτου Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) και της Κεντρικής Υπηρεσίας του ΕΚΑΒ αποτελεί η ενεργοποίηση εφαρμογής ηλεκτρονικού συστήματος διαχείρισης επειγόντων περιστατικών για το ΕΚΑΒ Αθηνών. Το Συντονιστικό Κέντρο Αθήνας παρέχει υπηρεσίες άμεσης βοήθειας στην ευρύτερη μητροπολιτική περιοχή της Αττικής εξυπηρετώντας ένα συνολικό πληθυσμό σχεδόν 5 εκατομμυρίων ατόμων.
01.10.2014
Πιστοποίηση του ΙΤΕ για την ασφαλή διαχείριση πληροφοριών
Το Κέντρο Εφαρμογών και Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Υγείας, του Ινστιτούτου Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, έλαβε τη διεθνώς αναγνωρισμένη πιστοποίηση ISO 27001:2013 για το σύστημα ασφαλούς διαχείρισης πληροφοριών που εφαρμόζει στην «Υλοποίηση Έργων Πληροφορικής στην Υγεία». Η επιθεώρηση πραγματοποιήθηκε από τον ανεξάρτητο οργανισμό TÜV AUSTRIA Hellas, μέλος του TÜV AUSTRIA GROUP, και κρίθηκε ότι το Κέντρο πληροί τις απαιτήσεις του προτύπου.
18.09.2014
COST Action Euro-TM European Researchers Unite to Unleash Potential of Multi-Core Architectures via Transactional Memory Computing
The Action IC1001: Transactional Memories: Foundations, Algorithms, Tools, and Applications (Euro-TM), funded by the European Commission in the context of the COST (European Cooperation in Science and Technology) European framework, is nearing its end. Euro-TM has served as a pan-European science and technology network of researchers working in the area of Transactional Memory (TM) with Prof. Panagiota Fatourou from FORTH ICS acting as the representative of Greece.
16.07.2014
Θερινό Σχολείο Πληροφορικής στο ΙΤΕ (21-25 Ιουλίου) στην Αναζήτηση Πληροφοριών
Την εβδομάδα 21-25 Ιουλίου το Ινστιτούτο Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας Έρευνας (ΙΤΕ) διοργανώνει στο Ηράκλειο της Κρήτης, σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα MUMIA, θερινό σχολείο για μεταπτυχιακούς φοιτητές και νέους ερευνητές της πληροφορικής, συγκεκριμένα για όσους ενδιαφέρονται για θέματα Ανάκτησης Πληροφοριών. Η Ανάκτηση Πληροφοριών (Information Retrieval) είναι το επιστημονικό πεδίο της πληροφορικής που μελετά την αποδοτική αναζήτηση πληροφοριών και κάθε τύπου δεδομένων μέσα σε έγγραφα, ή μεταδεδομένα σχετικά με έγγραφα, όπως επίσης και με την αναζήτηση σε βάσεις δεδομένων και στον Παγκόσμιο Ιστό (WWW). Ουσιαστικά οι μηχανές αναζήτησης που Παγκόσμιου Ιστού που χρησιμοποιούμε όλοι καθημερινά είναι εφαρμογές αυτού του επιστημονικού πεδίου.
04.07.2014
Ελάτε στη Ημερίδα Ενημέρωσης "Πρόληψη των πτώσεων σε ηλικιωμένους"
Το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) και η Ορθοπεδική κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) διοργανώνουν ημερίδα ενημέρωσης για την πρόληψη των πτώσεων σε ηλικιωμένους, τη Δευτέρα 7 Ιουλίου 2014, ώρα 18:00-20:00, στο Πνευματικό Κέντρο Ζαρού του Δήμου Φαιστού. Η εκδήλωση τελείται υπό την αιγίδα της Διοίκησης της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΔΥΠΕ ΚΡΗΤΗΣ).
15.05.2014
Συμμετοχή του Ινστιτούτου Πληροφορικής του ΙΤΕ στο eHealth Forum 2014
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η συμμετοχή του Ινστιτούτου Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ-ΙΠ) στην κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση (1.300 συμμετοχές από 38 χώρες, 150 ομιλητές, 70 εκθέτες) για την Ηλεκτρονική Υγεία: eHealth Forum 2014 (http://ehealth2014.org), που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στις 12-14 Μαΐου 2014, στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο του Μεγάρου Αθηνών, στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στόχος του eHealth Forum 2014, μεταξύ άλλων, αποτέλεσε η ανάδειξη των υπηρεσιών ηλεκτρονικής υγείας ως στυλοβάτη για τη βιωσιμότητα των υγειονομικών συστημάτων, η διασφάλιση της συνέχειας στη φροντίδα υγείας και η προσβασιμότητα σε ασφαλείς και ποιοτικές υγειονομικές υπηρεσίες, έχοντας στο κέντρο του συστήματος τον ίδιο τον πολίτη. Ταυτόχρονα, παρουσιάστηκαν διεξοδικά οι προτεραιότητες της ευρωπαϊκής πολιτικής σε θέματα ηλεκτρονικής υγείας.
11.04.2014
Το πρωτότυπο διαδραστικό σύστημα Stater 3602 του ΙΤΕ-ΙΠ στην έκθεση «Η ΕΥΡΩΠΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ. Αποικίες και Νομίσματα από τη Συλλογή της Alpha Bank» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, 11.4.2014 - 19.4.2015
Ένα διεθνώς πρωτότυπο διαδραστικό σύστημα το οποίο αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Διάχυτης Νοημοσύνης (Ambient Intelligence - AmI) του Ινστιτούτου Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ-ΙΠ) συμπεριλαμβάνεται ανάμεσα στα εκθέματα της έκθεσης «Η ΕΥΡΩΠΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ. Αποικίες και Νομίσματα από τη Συλλογή της Alpha Bank» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (ΑΜΘ).
01.04.2014
Εναρκτήρια εκδήλωση για το έργο DARIAH-GR
Το Ινστιτούτο Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ-ΙΠ) συμμετέχει στην εναρκτήρια εκδήλωση του έργου DARIAH-GR «Ανάπτυξη της Ελληνικής Ερευνητικής Υποδομής για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες»
14.03.2014
EDBT/ICDT 2014
Δύο μεγάλα διεθνή συνέδρια σε βάσεις δεδομένων συνδιοργανώνονται από το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Ινστιτούτο Πληροφορικής του ΙΤΕ.
12.03.2014
«Διπλή» συμμετοχή και βράβευση για τα διαδραστικά συστήματα του ΙΤΕ-ΙΠ στο Βερολίνο
Στο Βερολίνο και την Διεθνή Έκθεση Τουρισμού ΙΤΒ 2014 που έγινε στις 5-9 Μαρτίου ταξίδεψαν 6 διαδραστικά συστήματα από το Ambient Intelligence Programme του Ινστιτούτου Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ-ΙΠ).
11.12.2013
TransForm: Θεωρητικές Θεμελιώσεις Συστημάτων Συγχρονισμού Διεργασιών μέσω Δοσοληψιών
Ολοκληρώθηκε πρόσφατα το ερευνητικό έργο TransFormμε συντονιστή το το Ινστιτούτο Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ). Το TransFormχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο της Δράσης: Marie Curie Initial Training Networks. Το έργο Transformσυνεισέφερε σημαντικά στη θεωρητική θεμελίωση των συστημάτων συγχρονισμού διεργασιών μέσω δοσοληψιών (Transactional Memory - ΤΜ), καθώς και στην επίτευξη βαθειάς κατανόησης των δυνατοτήτων και των ιδιοτήτων των συστημάτων αυτών.
30.10.2013
CumuloNimbo: το ΙΤΕ συμμετείχε στον σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός κλιμακώσιμου NoSQL συστήματος αποθήκευσης και δικτυακής πλατφόρμας υψηλής απόδοσης
Μια από τις κυριότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι υπηρεσίες Νέφους (Cloud) επόμενης γενιάς είναι η ανάγκη να πετύχουν ταυτόχρονα: ευκολία στον προγραμματισμό, συνέπεια στην αποθήκευση δεδομένων, και υψηλή κλιμακωσιμότητα. Οι εφαρμογές μεγάλου όγκου δεδομένων (γνωστές και με τον όρο «Big Data») λειτουργούσαν έως τώρα με τρόπο αποσυνδεμένο από τις τρέχουσες διεργασίες (batch). Το επόμενο βήμα για αυτές τις εφαρμογές είναι η είσοδος στον χώρο της online διαχείρισης, μια εξέλιξη που ανεβάζει τις απαιτήσεις για εγγυήσεις πλήρους συνέπειας των δοσοληψιών (transactions) κατά τη διάρκεια ενημερώσεων της βάσης δεδομένων.
25.09.2013
Το ΙΤΕ και η Forthnet συνεργάζονται στο έργο MESH-WISE για τη δημιουργία Ασύρματων Δικτύων Πλέγματος με αυτόνομη οργάνωση
Τα Ασύρματα Δίκτυα Πλέγματος (Wireless Mesh Networks) θεωρούνται εδώ και μία δεκαετία μια πολλά υποσχόμενη τεχνολογία, γιατί αποτελούν φθηνή και αξιόπιστη τεχνολογία παροχής ευρυζωνικής ασύρματης πρόσβασης σε αστικά και ημιαστικά περιβάλλοντα. Τα δίκτυα αυτά αποτελούνται από πολλούς αυτόνομους κόμβους που συνδέονται μεταξύ τους ασύρματα και προωθούν τα δεδομένα από απομακρυσμένους κόμβους σε πύλες-εξόδους προς το Διαδίκτυο.
03.09.2013
NetVolution: Νέα διάκριση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας για το ΙΤΕ
Μεγάλη διάκριση αποτελεί η έγκριση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (Εuropean Research Council, ΕRC) της πρότασης που υπέβαλλε ο ερευνητής του Ινστιτούτου Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), Δρ. Ξενοφώντας Δημητρόπουλος, στο Ειδικό Πρόγραμμα «Ιδέες», με την ονομασία ΝetVolution και πλήρη τίτλο: «Εξέλιξη του Συστήματος Δρομολόγησης του Διαδικτύου: Ένα νέο Τεχνο-οικονομικό Μοντέλο για την Ανάδειξη της Καινοτομίας» (Evolving Internet Routing: A Paradigm Shift To Foster Innovation). Το Πρόγραμμα «Ιδέες» αφορά σε έρευνα αιχμής και η χρηματοδότηση ενός ερευνητή μέσω αυτού του Προγράμματος είναι ιδιαίτερα τιμητική. Συγκεκριμένα, το 2013 υποβλήθηκαν συνολικά 3,329 προτάσεις από νέους ερευνητές, εκ των οποίων εγκρίθηκαν μόλις το 9% των προτάσεων (287) σε όλη την Ευρώπη, ενώ από Ελλάδα μόνο δύο. Ο Δρ. Δημητρόπουλος επιστρέφει στην Ελλάδα, στο ΙΤΕ και το Πανεπιστήμιο Κρήτης στο οποίο έχει εκλεγεί Επίκουρος Καθηγητής, αφήνοντας την θέση του στο ETH Ζυρίχης.
22.07.2013
Πολιτική Προστασία στην Ευρώπη: Πρόληψη, Ετοιμότητα και Αντιμετώπιση κρίσεων
Tην Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013, στις 17:00 ώρα, στο αμφιθέατρο του ΙΤΕ «Γεώργιος Λιάνης», στο Ηράκλειο της Κρήτης, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα «Πολιτική Προστασία στην Ευρώπη: Πρόληψη, Ετοιμότητα και Αντιμετώπιση κρίσεων», με ομιλητές τους: Asta Mackeviciute από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Παναγιώτη Λιασίδη από την Πολιτική Άμυνα της Kύπρου, Αnne Baetens, από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Βελγίου, και Jan Kool από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Ολλανδίας.
31.05.2013
Διάκριση ερευνητών του ΙΤΕ για την ανάπτυξη συστήματος επεξεργασίας ήχου SSDRC
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας , ο περιβαλλοντικός θόρυβος που υπάρχει καθημερινά τριγύρω μας υποβαθμίζει σημαντικά την ποιότητα της ζωής μας. Η ανθρώπινη φωνή συγκαταλέγεται στους θορυβοποιούς παράγοντες, όταν στην προσπάθειά της να «ακουστεί», να γίνει αντιληπτός ο λόγος, αυξάνει δραματικά την έντασή της. Τέτοια παραδείγματα είναι οι εκκωφαντικές ανακοινώσεις σε δημόσιους χώρους (σταθμοί τρένων, αεροδρόμια, κτλ.).
27.05.2013
Βραβείο καλύτερου άρθρου που παρουσιάστηκε στο Διεθνές Συνέδριο eLmL 2013 από ερευνητική ομάδα του Ινστιτούτου Πληροφορικής ΙΤΕ
Το άρθρο με τίτλο “AmI-RIA: Real-Time Teacher Assistance Tool for an Ambient Intelligence Classroom”, που παρουσίασε ο Αστέριος Λεωνίδης, υποψήφιος Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Κρήτης και μέλος του Εργαστηρίου Αλληλεπίδρασης Ανθρώπου - Υπολογιστή (ΑΑΥ) του ΙΠ-ΙΤΕ, έλαβε το Βραβείο Καλύτερου Άρθρου (BestPaperAward) στο συνέδριο eLmL 2013, 5th International Conference on Mobile, Hybrid, and On-line Learning, που πραγματοποιήθηκε στη Νίκαια, Γαλλία, 24 Φεβρουαρίου - 1 Μαρτίου 2013.
27.05.2013
Βραβείο καλύτερου άρθρου φοιτητή που παρουσιάστηκε στο Διεθνές Συνέδριο PECCS 2013 από μέλος ερευνητικής ομάδας του Ινστιτούτου Πληροφορικής ΙΤΕ
Το άρθρο με τίτλο “Programming Smart Object Federations for Simulating and Implementing Ambient Intelligence Scenarios”, που παρουσίασε ο Ιωάννης Γεωργαλής, υποψήφιος Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Κρήτης και μέλος του Εργαστηρίου Επικοινωνίας Ανθρώπου – Υπολογιστή (ΑΑΥ) του ΙΠ-ΙΤΕ, έλαβε το Βραβείο Καλύτερου Άρθρου Φοιτητή (Best Student Paper Award) στο συνέδριο PECCS 2013, 3rd International Conference on Pervasive and Embedded Computing and Communications Systems, που πραγματοποιήθηκε στη Βαρκελώνη, Ισπανία, 19-21 Φεβρουαρίου 2013.
30.04.2013
Αποτελέσματα Ημερίδας: «Σενάρια Θαλάσσιας Ρύπανσης από Διαρροή Πετρελαίου» στο πλαίσιο του έργου NEREIDs
Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν την Τρίτη 23 Απριλίου οι εργασίες της Ημερίδας «Σενάρια Θαλάσσιας Ρύπανσης από Διαρροή Πετρελαίου»,στο πλαίσιοτου έργου NEREIDs: Embracing Innovation for Preparedness in Civil Protection & Marine Pollution(Ενσωμάτωση Καινοτόμων Τεχνολογιών Ετοιμότητας Πολιτικής Προστασίας για Θαλάσσια Ρύπανση).
19.04.2013
Ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού έργου: IOLanes «Βελτίωση της κλιμακωσιμότητας και απόδοσης του συστήματος
Τον Μάρτιο του 2013, ολοκληρώθηκε το ερευνητικό, ευρωπαϊκό πρόγραμμα IOLanes, διάρκειας τριών ετών (www.iolanes.eu), το οποίο ασχολήθηκε με προβλήματα των συστημάτων αποθήκευσης σε πολυεπεξεργαστικούς εξυπηρετητές που χρησιμοποιούνται σε σύγχρονα κέντρα δεδομένων (data-centres). Η πρόσβαση σε δεδομένα είναι ένα βασικό πρόβλημα για τις σύγχρονες εφαρμογές στην περιοχή του Cloud Computing και τις υπολογιστικές υποδομές που τις υποστηρίζουν.
18.04.2013
Ημερίδα με θέμα: «Σενάρια Θαλάσσιας Ρύπανσης από Διαρροή Πετρελαίου» στο πλαίσιο του έργου NEREIDs
Διεθνής Ημερίδα με θέμα: «Σενάρια Θαλάσσιας Ρύπανσης από Διαρροή Πετρελαίου» θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 23 Απριλίου 2013, στην Aίθουσα 010 του Κέντρου Κοινωνικών Δραστηριοτήτων (Κτήριο 7), στην Πανεπιστημιούπολη, στην Αγλαντζιά, στη Λευκωσία, από τις 9:00 το πρωί, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου NEREIDs: Embracing Innovation for Preparedness in Civil Protection & Marine Pollution (Ενσωμάτωση Καινοτόμων Τεχνολογιών Ετοιμότητας Πολιτικής Προστασίας για Θαλάσσια Ρύπανση)
21.03.2013
Έναρξη έργου NEREIDs για την ετοιμότητα Πολιτικής Προστασίας σε θαλάσσια ρύπανση
Το έργο NEREIDs: EmbracingInnovationforPreparednessinCivilProtection & MarinePollution(Ενσωμάτωση Καινοτόμων Τεχνολογιών Ετοιμότητας Πολιτικής Προστασίας για Θαλάσσια Ρύπανση) αποφάσισε να χρηματοδοτήσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας (ECPM), με συντονιστή το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ). Το έργο θα διαρκέσει δύο χρόνια και έχει ξεκινήσει από 1/1/2013
06.02.2013
Ευρωπαϊκή Πιστοποίηση για το ΙΤΕ στον τομέα της Κυβερνοασφάλειας
Στo πλαίσιoτων εργασιών της38ηςδιάσκεψης του Ευρωπαϊκού Δικτύου Διαπιστευμένων Ομάδων Αντιμετώπισης Έκτακτων Περιστατικών Κυβερνοασφάλειας, TERENA Trusted Introducer, που πραγματοποιήθηκε στις 28-30 Ιανουαρίου στην Λισσαβόνα της Πορτογαλίας, απονεμήθηκε στο Τμήμα Αντιμετώπισης Εκτάκτων Περιστατικών Κυβερνοασφάλειας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (FORTHcert) η πιστοποίηση κατά TERENA TI
21.01.2013
Πρόγραμμα REVAMMAD: εκπαίδευση νέας γενιάς επιστημόνων στην ανίχνευση ασθενειών, μέσω απεικόνισης του αμφιβληστροειδούς χιτώνα
Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα REVAMMAD στοχεύει στη διεπιστημονική εκπαίδευση στον ακαδημαϊκό, κλινικό και βιομηχανικό τομέα, με σκοπό νέα βιοϊατρικά επιτεύγματα. Υποψήφιοι διδάκτορες θα εκπαιδευτούν από πρωτοπόρους ακαδημαϊκούς και κλινικούς επιστήμονες, με σκοπό την επίτευξη καινοτομιών στη διάγνωση, πρόγνωση και αντιμετώπιση ασθενειών, όπως ο διαβήτης, η υπέρταση, τα εγκεφαλικά και στεφανιαία νοσήματα. Το πρόγραμμα έχει χρηματοδοτηθεί από το 7ο πρόγραμμα πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Κοινότητας (Marie Curie Initial Training Network) με 3,8 εκατομμύρια ευρώ.
13.12.2012
Την πρώτη θέση κατέλαβε ομάδα του Ινστιτούτου Πληροφορικής του ΙΤΕ σε διαγωνισμό κακόβουλου λογισμικού στην Ιαπωνία
Την πρώτη θέση σε διεθνή διαγωνισμό ανάλυσης κακόβουλου λογισμικού κατέλαβε ομάδα από το εργαστήριο Κατανεμημένων Συστημάτων του Ινστιτούτου Πληροφορικής (ΙΠ) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ).
26.11.2012
Πρωτιά σε ερευνητές του Ινστιτούτου Πληροφορικής του ΙΤΕ σε διεθνή διαγωνισμό λογισμικού στην Ιαπωνία
Σημαντική διάκριση για το Ινστιτούτο Πληροφορικής (ΙΠ) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) αποτελεί η πρώτη θέση που κατέλαβαν ερευνητές του στο διεθνή διαγωνισμό «Gesture Recognition Challenge» για την εργασία τους με τίτλο «Giving a hand to Kinect»
30.10.2012
Έναρξη του έργου REDComm: Δημιουργία Κινητής Επικοινωνιακής Υποδομής
Σήμερα, 30 Οκτωβρίου 2012, πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) η εναρκτήρια συνάντηση εργασίας του έργου REDComm (Rapid Emergency Deployment Μobile Communication Infrastructure). Το έργο REDComm έχει ως κύριο στόχο την ανάπτυξη κινητών υποδομών για την υποστήριξη και τη διαχείριση επικοινωνιών σε καταστάσεις εκτάκτων αναγκών και κρίσεων, όπου τα υπάρχοντα δίκτυα επικοινωνιών ενδέχεται να μην είναι διαθέσιμα. Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι της Περιφέρειας Κρήτης, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοηθείας (EKAB), του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, του Δήμου Ηρακλείου, καθώς και στελέχη του Ινστιτούτου Πληροφορικής του ΙΤΕ.
19.10.2012
Εύφημη μνεία σε ερευνητές του Ινστιτούτου Πληροφορικής του ΙΤΕ για την εργασία τους «Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας: Πολυτέλεια ή Ανάγκη;»
Εύφημη μνεία απονεμήθηκε σε ερευνητές του Ινστιτούτου Πληροφορικής του ΙΤΕ (ΙΤΕ-ΙΠ), για την εργασία τους κριτικής ανασκόπησης με τίτλο: «Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας: Πολυτέλεια ή Ανάγκη;», στο πλαίσιο του 14ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Management Υπηρεσιών Υγείας που διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Management Υπηρεσιών Υγείας (ΕΕΜΥΥ), στην Αθήνα, στις 12-13 Οκτωβρίου. Η μελέτη αυτή είναι αποτέλεσμα συνεργασίας του Εργαστηρίου Υπολογιστικής Ιατρικής και του Κέντρου Εφαρμογών και Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Υγείας του ΙΤΕ-ΙΠ, με τον Οργανισμό HL7 HELLAS, και την συνέγραψαν από το ΙΤΕ-ΙΠ οι: Αγγελίνα Κουρούμπαλη, Δημήτριος Κατεχάκης, Μανόλης Τσικνάκης, και από την HL7 Hellas o Αλέξανδρος Μπέρλερ.
19.10.2012
Επίσκεψη Πρωτοετών Φοιτητών Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης στο ΙΤΕ-ΙΠ
Την Παρασκευή 19/10/12, θα επισκεφτούν το ΙΤΕ οι πρωτοετείς φοιτητές του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Το "άνοιγμα" των εργαστηριακών μας χώρων στους φοιτητές γίνεται για 5η συνεχόμενη χρονιά.
30.03.2012
To Ινστιτούτο Πληροφορικής του ΙΤΕ άριστο και στην «ΑΡΙΣΤΕΙΑ»
Σημαντική επιτυχία ερευνητών του Ινστιτούτου Πληροφορικής (ΙΠ) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) αποτελεί η έγκριση προτάσεών τους στη Δράση «ΑΡΙΣΤΕΙΑ» της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ), η οποία έχει ως βασικό στόχο την υποστήριξη ιδιαίτερα ταλαντούχων ερευνητικών ομάδων στην Ελλάδα, που έχουν να επιδείξουν σημαντικά επιτεύγματα στον τομέα τους και μπορούν να συμβάλλουν στην πρόοδο της επιστημονικής γνώσης και στη διεύρυνση των οριζόντων της.
10.02.2012
Παρουσίαση των Στατιστικών Στοιχείων Καταγγελιών Παράνομου Περιεχομένου στο Διαδίκτυο κατά το έτος 2011 από την SafeLine
Στην κεντρική εκδήλωση που έγινε στο Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων για τον εορτασμό της «Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου 2012», την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012, παρουσία της Υπουργού Υ.Π.Δ.Β.Θ. κας Άννας Διαμαντοπούλου, παρουσιάστηκαν τα στατιστικά στοιχεία των καταγγελιών που έχουν γίνει στην Ανοιχτή Γραμμή Καταγγελιών Safeline για παράνομο περιεχόμενο ή παράνομη συμπεριφορά στο Διαδίκτυο, από την κα Μελτίνη Χριστοδουλάκη, υπεύθυνη επικοινωνίας για την SafeLine από το Ινστιτούτο Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ).
07.02.2012
Safeline: Hμέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2012
Σήμερα, Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012, εορτάζεται διεθνώς η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου. Το σύνθημα του φετινού εορτασμού "Ανακαλύψτε τον ψηφιακό κόσμο μαζί… με ασφάλεια!" αφορά στη σύγκλιση των γενεών, δηλώνοντας την επιτακτική ανάγκη όλων μας να έρθουμε σε επαφή με το Διαδίκτυο για να μπορέσουμε αποτελεσματικά να προστατεύσουμε τα παιδιά μας από τις κακοτοπιές, δίνοντάς τους παράλληλα όλα τα εφόδια που χρειάζονται για να πλοηγούνται με υπευθυνότητα και με ασφάλεια.
19.01.2012
Oμιλία/Εκδήλωση για καθηγητές Πληροφορικής: Καθηγητής Μανόλης Κατεβαίνης, "Οι σύγχρονες τάσεις στην Αρχιτεκτονική Υπολογιστών και η Διδασκαλία των Ψηφιακών Συστημάτων"
To Iνστιτούτο Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας απευθυνόμενο σε καθηγητές Πληροφορικής Β/θμιας εκπαίδευσης διοργανώνει εκδήλωση/ομιλία που αφορά στη διδασκαλία των ψηφιακών συστημάτων και στις σύγχρονες τάσεις του τομέα της Αρχιτεκτονικής Υπολογιστών, με ομιλητή τον Μανόλη Κατεβαίνη, Καθηγητή του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης.
13.01.2012
Διοργάνωση του 4ου Χειμερινού Σχολείου της ΙΕΕΕ σε Επεξεργασία Ήχου και Φωνής από το Ινστιτούτο Πληροφορικής του ΙΤΕ, 16-20 Ιανουαρίου 2012
Το Εργαστήριο Επεξεργασίας Σήματος του Ινστιτούτου Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) διοργανώνει το διεθνές Winter School on Speech and Audio Processing for Immersive Environments and Future Interfaces της IEEE Signal Processing Society (IEEE SPS Winter School on SAIE 2012), το οποίο θα πραγματοποιηθεί από 16 έως 20 Ιανουαρίου 2012, στο ΙΤΕ, στο Ηράκλειο της Κρήτης.
12.12.2011
Βραβείο καλύτερης δημοσίευσης στο διεθνές συνέδριο EHB 2011 σε ερευνητές του Ινστιτούτου Πληροφορικής του ΙΤΕ
Σημαντική διάκριση για το Ινστιτούτο Πληροφορικής (ΙΠ) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) αποτελεί η απόσπαση βραβείου “καλύτερης δημοσίευσης” για το άρθρο με τίτλο «An Image Analysis Framework for the Early Assessment of Hypertensive Retinopathy Signs» (Πλατφόρμα Ανάλυσης Εικόνας για την Έγκαιρη Διάγνωση της Υπέρτασης), που παρουσιάστηκε από τον Δρ. Βαγγέλη Σακκαλή, ερευνητή του ΙΠ-ΙΤΕ, στο διεθνές συνέδριο «IEEE International Conference on e-Health and Bioengineering 2011, (EHB 2011)», που διεξήχθη στο Ιάσιο της Ρουμανίας , 24 - 26 Νοεμβρίου 2011.
25.11.2011
Άσκηση POSEIDON: Καινοτόμα συστήματα Πολιτικής Προστασίας από το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας
Πλειάδα καινοτόμων συστημάτων και νέων τεχνολογιών από το Ινστιτούτο Πληροφορικής και το Ινστιτούτο Υπολογιστικών Μαθηματικών του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) χρησιμοποιήθηκαν στην πρόσφατη μεγάλης κλίμακας άσκηση EU POSEIDON 2011, με θέμα «Τσουνάμι μετά από Ισχυρό Σεισμό στην Μεσόγειο», που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στις 24-26 Οκτωβρίου στην Κρήτη.
24.11.2011
Ημερίδα με θέμα: "Στρατηγικές Ψηφιακής Ανάπτυξης" στο ITE
Η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα σε συνεργασία με το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) διοργανώνουν ενημερωτική ημερίδα, που υλοποιείται στο πλαίσιο των “Τοπικών Επισκέψεων ΙΙ - για το Ψηφιακό Θεματολόγιο” της Γενικής Διεύθυνσης “Κοινωνία των Πληροφοριών και Μέσων Επικοινωνίας” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με θέμα “Στρατηγικές Ψηφιακής Ανάπτυξης”, την Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011 και ώρα 10:30 στο αμφιθέατρο "Γεώργιος Λιάνης" του ΙΤΕ, στο Ηράκλειο Κρήτης (Ν. Πλαστήρα 100).
01.11.2011
Ιδρύεται το Ευρωπαϊκό Eρευνητικό Κέντρο Αρχιτεκτονικής Υπολογιστών EuRECCA
Το Εργαστήριο Αρχιτεκτονικής Υπολογιστών και Συστημάτων VLSI του ΙΤΕ-ΙΠ μεταξύ των τριών ιδρυτών του

Οι σημερινοί πολυπύρηνοι επεξεργαστές δεν χρησιμοποιούνται με επαρκώς έξυπνο τρόπο. Ζεσταίνονται πολύ και είναι αργοί, επειδή δεν τους αξιοποιούμε αποδοτικά. Ταυτόχρονα, τα transistors γίνονται ολοένα και πιο μικρά, καταλήγοντας τελικά να γίνουν αναξιόπιστα, στο όχι μακρινό μέλλον. Μεγάλοι Ευρωπαϊκοί ερευνητικοί οργανισμοί --ανάμεσά τους και η Κρήτη-- ξεκινούν τώρα με σκοπό να δημιουργήσουν μια επανάσταση στην αρχιτεκτονική των υπολογιστών.

27.10.2011
Συνεργασία τμήματος Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου με το Ινστιτούτο Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας.
Το τμήμα Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) προχώρησε σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΠ-ΙΤΕ) Ελλάδος, με σκοπό τη διεπιστημονική δραστηριότητα σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος σε εκπαιδευτικό, ερευνητικό και αναπτυξιακό επίπεδο.
19.10.2011
Επίσκεψη Πρωτοετών Φοιτητών Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης στο ΙΤΕ-ΙΠ
Την Παρασκευή 21/10/11, θα επισκεφτούν το ΙΤΕ οι πρωτοετείς φοιτητές του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Το "άνοιγμα" των εργαστηριακών μας χώρων στους φοιτητές γίνεται για 4η συνεχόμενη χρονιά.
06.10.2011
Σφραγίδα ποιότητας με πανευρωπαϊκή αναγνώριση για τον "Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας" του ΙΤΕ
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία, από τον ευρωπαϊκό οργανισμό EuroRec (www.eurorec.org), η πιστοποίηση των ιατρικών και νοσηλευτικών εφαρμογών του Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας (Integrated Care Solutions - Medical, ICS-M) που έχει αναπτύξει το Ινστιτούτο Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, με αποτέλεσμα την απόκτηση της "Σφραγίδας Ποιότητας Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας, Επίπεδο 2" (EuroRec EHR Quality Seal Level 2), για αυτές τις εφαρμογές.
06.06.2011
TransForm: Θεωρητικές θεμελιώσεις των συστημάτων συγχρονισμού διεργασιών μέσω δοσοληψιών
Το πρόγραμμα TransForm είναι ένα ερευνητικό έργο που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στα πλαίσια της δράσης Marie Curie Initial Training Networks και που στοχεύει στο να θέσει τις θεωρητικές θεμελιώσεις που απαιτούνται για τη σχεδίαση και ανάλυση αποδοτικών συστημάτων συγχρονισμού διεργασιών μέσω δοσοληψιών (Transactional Memory - ΤΜ). Τα συστήματα ΤΜ είναι ένας νέος τρόπος παράλληλου προγραμματισμού ο οποίος θεωρείται πολλά υποσχόμενος από πολλούς ερευνητές.
28.01.2011
Ολοκληρώθηκε το 6ο Διεθνές Συνέδριο Αρχιτεκτονικής Υπολογιστών HiPEAC'11
Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 6ο Διεθνές Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Δικτύου Αριστείας HiPEAC (High Performance and Embedded Architectures and Compilers), που αφορούσε στην Αρχιτεκτονική Υπολογιστών, 24-26 Ιανουαρίου 2011, στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), στο Ηράκλειο της Κρήτης.
06.12.2010
Ένα Ευρωπαϊκό Δίκτυο Αριστείας για τη Διαχείριση Μεγάλου Όγκου Πληροφορίας στο Διαδίκτυο μόλις ξεκίνησε.

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (Ι.Τ.Ε.) συμμετέχουν στο Δίκτυο Αριστείας PlanetData μαζί με ερευνητές από άλλες 6 ευρωπαϊκές χώρες.

Δίκτυο Αριστείας PlanetData, Δελτίο Τύπου, Δεκέμβριος 2010.
10.09.2010
Ιδιωτικότητα και Ασφάλεια στο «διαδίκτυο του μέλλοντος»
Θερινό Σχολείο για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών που συνδιοργανώνεται από τον ENISA και το ΙΤΕ

Σε συνέχεια των επιτυχών διοργανώσεων των δύο προηγούμενων ετών, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια των Δικτύων και των Πληροφοριών (ENISA) και το Ινστιτούτο Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) συνδιοργανώνουν το τρίτο Θερινό Σχολείο για την ασφάλεια δικτύων και πληροφοριών (NIS'10). Η φετινή θεματική περιοχή του θερινού σχολείου έχει τίτλο «Ιδιωτικότητα και Ασφάλεια στο Διαδίκτυο του Μέλλοντος». Το θερινό σχολείο θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 13 και 17 Σεπτεμβρίου 2010 στην Χερσόνησο.
02.03.2010
Πραγματοποιήθηκε η 1η Ημερίδα του Θεματικού Δικτύου EHR-Q TN "Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας: Διασφάλιση Ποιότητας & Εργαλεία Πιστοποίησης"
Την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010 πραγματοποιήθηκε, στο Δημαρχείο Αμαρουσίου, η 1η Ημερίδα του Θεματικού Δικτύου EHR-Q TN, με θέμα "Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας: Διασφάλιση Ποιότητας & Εργαλεία Πιστοποίησης". Την Ημερίδα συνδιοργάνωσαν το Ίδρυμα Τεχνολογίας & Έρευνας (ΙΤΕ) και το HL7 Hellas. Την έναρξη της Ημερίδας τέλεσε ο κύριος Πατούλης, Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος του HL7 Hellas.
23.02.2010
1η Ημερίδα του Θεματικού Δικτύου EHR-Q TN "Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας: Διασφάλιση Ποιότητας & Εργαλεία Πιστοποίησης"
Την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010 θα πραγματοποιηθεί στο Δημαρχείο Αμαρουσίου, Ημερίδα με θέμα "Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας: Διασφάλιση Ποιότητας & Εργαλεία Πιστοποίησης", που συνδιοργανώνουν το Ίδρυμα Τεχνολογίας & Έρευνας και το HL7 Hellas. Την Ημερίδα θα χαιρετήσει ο κύριος Πατούλης, Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος του HL7 Hellas.
16.09.2009
Εορτασμός των Δέκα Χρόνων του Ελληνικού Γραφείου του W3C
Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των 10 χρόνων παρουσίας της Κοινοπραξίας του Παγκόσμιου Ιστού στην Ελλάδα (World Wide Web Consortium - W3C), θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στις 16 Σεπτεμβρίου 2009, στο Ηράκλειο της Κρήτης, στo Ινστιτούτο Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), όπου και φιλοξενείται το Ελληνικό Γραφείο W3C (www.w3c.gr).
16.09.2009
2ο Θερινό Σχολείο στην Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών από τον ENISA και το ΙΤΕ (NIS'09) 14-18 Σεπτεμβρίου 2009, Κρήτη Ιδιωτικότητα και εμπιστοσύνη σε ένα δικτυωμένο κόσμο
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών (ENISA - European Network and Information Security Agency) και το Ινστιτούτο Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) συνδιοργανώνουν το 2o Θερινό Σχολείο για την ασφάλεια δικτύων και πληροφοριών (Network Information Security - NIS'09), στις 14-19 Σεπτεμβρίου 2009, στην Κρήτη. Η φετινή θεματική περιοχή του NIS'09 έχει θέμα: "Ιδιωτικότητα και εμπιστοσύνη σε ένα δικτυωμένο κόσμο".
25.06.2009
Διοργάνωση ημερίδας από το το Κέντρο Πολιτισμικής Πληροφορικής του Εργαστηρίου Πληροφοριακών Συστημάτων του Ινστιτούτου Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας.
Το Κέντρο Πολιτισμικής Πληροφορικής του Εργαστηρίου Πληροφοριακών Συστημάτων του Ινστιτούτου Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης του έργου «Δίγλωσσος μαθησιακός οδηγός του ISO21127» στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κοινωνία της Πληροφορίας» διοργανώνει ημερίδα.
05.12.2008
Διοργάνωση ημερίδας ενημέρωσης από το το Ινστιτούτο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης (ΙΚΠΑ) και το Ινστιτούτο Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ)
Το Ινστιτούτο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης (ΙΚΠΑ) και το Ινστιτούτο Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) διοργανώνουν ημερίδα ενημέρωσης με θέμα: "Ηλεκτρονική προσβασιμότητα στην Ελλάδα και ισότιμη πρόσβαση στις υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης"
21.05.2008
ΑΠΟΝΟΜΗ ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ "ΣΤΕΛΙΟΣ ΟΡΦΑΝΟΥΔΑΚΗΣ"
Την Κυριακή 25 Μαΐου 2008, στις 12:00 το μεσημέρι, στο αμφιθέατρο "Γιώργος Λιάνης" του Ίδρυματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), θα πραγματοποιηθεί η απονομή των Διακεκριμένων Προπτυχιακών Υποτροφιών του Ινστιτούτου Πληροφορικής του ΙΤΕ "Στέλιος Ορφανουδάκης".
28.02.2008
Συνεργασία μεταξύ της Βουλής των Ελλήνων και του Ινστιτούτου Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας για την αναβάθμιση ηλεκτρονικών υποδομών του Κοινοβουλίου
Μια σημαντική συνεργασία υπεγράφη χτες μεταξύ του Ινστιτούτου Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας και της Βουλής των Ελλήνων που αφορά στην αναβάθμιση ηλεκτρονικών υποδομών και παρεχόμενων υπηρεσιών της Βουλής.
26.02.2008
To HiPEAC Καθοδηγεί την Ευρωπαϊκή Έρευνα στα Υπολογιστικά Συστήματα
Στις 30 και 31 Ιανουαρίου, το Δίκτυο Αριστείας για την Αρχιτεκτονική και τους Μεταγλωττιστές Ενσωματωμένων Υπολογιστικών Συστημάτων Υψηλών Επιδόσεων (High-Performance and Embedded Architecture and Compilation, HiPEAC) πραγματοποίησε την εναρκτήρια συνέλευσή του στο Goteborg της Σουηδίας. Σε αυτήν παρεβρέθηκαν 170 ερευνητές από το χώρο των υπολογιστικών συστημάτων από ολόκληρη την Ευρώπη.
22.01.2008
Έναρξη του έργου EU-MESH που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Εννέα Ευρωπαϊκοί Οργανισμοί Ξεκινούν Συνεργασία για το Ασύρματο Δίκτυο Πρόσβασης του Μέλλοντος
26.06.2007
Διακεκριμένες Προπτυχιακές Υποτροφίες «ΣΤΕΛΙΟΣ ΟΡΦΑΝΟΥΔΑΚΗΣ»
Το Ινστιτούτο Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), θεσμοθετεί, ξεκινώντας από το ακαδημαϊκό έτος 2007-2008, τη χορήγηση διακεκριμένων προπτυχιακών υποτροφιών, στους πέντε (5) εισαγόμενους στο Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ηράκλειο με την υψηλότερη βαθμολογία πανελλαδικών εξετάσεων.
15.01.2007
Έκθεση ΙΤΕ: Καινοτόμες εφαρμογές της επιστήμης και της τεχνολογίας στη σύγχρονη οικονομία και στην υπηρεσία της κοινωνίας.
Ο Υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας, εγκαινίασε σήμερα Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2007 στον εκθεσιακό Πολυχώρο του Υπουργείου Ανάπτυξης (Λεωφ. Μεσογείων 119, Αθήνα) την έκθεση ερευνητικών δραστηριοτήτων του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) «Καινοτόμες εφαρμογές της επιστήμης και της τεχνολογίας στη σύγχρονη οικονομία και στην υπηρεσία της κοινωνίας».
17.11.2006
Μένοντας ασφαλείς στο Διαδίκτυο: ένα Ευρωπαϊκό πρόγραμμα πρωτοστατεί.
Μια ανεξάρτητη αξιολόγηση αποκαλύπτει ότι το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα για Ασφαλέστερο Διαδίκτυο το οποίο προωθεί την ασφαλέστερη χρήση του Διαδικτύου, ιδιαίτερα για τα παιδιά, έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματικό στο να παγιδεύει παράνομο και επιβλαβές περιεχόμενο στο Διαδίκτυο, σεβόμενο όμως παράλληλα και την ελευθερία έκφρασης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λαμβάνοντας σοβαρά υπ'όψιν της αυτές τις παρατηρήσεις στην υλοποίηση του τρέχοντος προγράμματος «Ασφαλέστερο Διαδίκτυο» το 2007-2008, παρουσιάζει το εν λόγω πρόγραμμα ήδη χρησιμοποιείται σαν πρότυπο μοντέλο και σε άλλες περιοχές ανά τον κόσμο.
22.06.2006
Εβδομάδα Επιστήμης και Τεχνολογίας 2006
To Iνστιτούτο Πληροφορικής του ΙΤΕ συμμετείχε στην «Εβδομάδα Επιστήμης και Τεχνολογίας 2006», μαζί και με άλλα Ινστιτούτα του ΙΤΕ, που διοργανώθηκε από την Γενική Γραμματεία και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) του Υπουργείου Ανάπτυξης, από τις 28 Ιουνίου έως τις 5 Ιουλίου 2005, στο Ζάππειο Μέγαρο στην Αθήνα και ώρες από 10:00-20:00
19.06.2006
1ο Παγκρήτιο Forum Βιοπληροφορικής
To Ινστιτούτο Πληροφορικής και το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Βιολογίας και Γενετικής του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), το Πολυτεχνείο Κρήτης, το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων, διοργανώνουν για στις 19 Ιουνίου 2006, μια Παγκρήτια συνάντηση/ημερίδα ερευνητών που ασχολούνται με θέματα Βιοπληροφορικής (http://www.ics.forth.gr/bmi/cbf2006). Τη συνάντηση θα παρακολουθήσουν ερευνητές, όχι μόνο από την Κρήτη, αλλά και από την υπόλοιπη Ελλάδα, καθώς και από την Κύπρο.
16.05.2006
ΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Το 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Τεχνητής Νοημοσύνης (ΣΕΤΝ'06) θα πραγματοποιηθεί στο Ηράκλειο της Κρήτης, στο ξενοδοχείο Atlantis, στις 18-20 Μαΐου 2006.
05.05.2006
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΑΝΟΙΧΤΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΤΙΤΛΟ «ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ»
Η SafeLine (www.safeline.gr), η Ελληνική Ανοικτή Γραμμή (Hotline) καταγγελίας παράνομου υλικού στο Ίντερνετ, διοργανώνει ημερίδα με θέμα «Ασφάλεια στο Κινητό Ίντερνετ»
Όροι Χρήσης | Πολιτική Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα