Νέα

 

Δεκέμβριος 2012

Νοέμβριος 2012

 • 9/11/2012: Ο Θανάσης Πέτσας, ο Νίκος Τσικούδης και ο Ζαχαρίας Τζερμιάς κέρδισαν το Χρυσό Βραβείο του Διαγωνισμού malware-analysis στην 7η Διεθνή ημερίδα για την Ασφάλεια IWSEC 2012), στην Φουκουόκα της Ιαπωνίας.

Ιούλιος 2012

 • 27/7/2012: Ο Μιχάλης Πολυχρονάκης έλαβε το βραβείο Most Influential DIMVA Paper 2004-2008 Award για το paper του στο DIMVA 2006: Michalis Polychronakis, Kostas G. Anagnostakis, and Evangelos P. Markatos. Network-level Polymorphic Shellcode Detection using Emulation. In Proceedings of the GI/IEEE SIG SIDAR Conference on Detection of Intrusions and Malware & Vulnerability Assessment (DIMVA). July 2006, Βερολίνο, Γερμανία. (pdf)

 • 27/7/2012: Ο απόφοιτος του DCS Βασίλης Παππάς κέρδισε το βραβείο Microsoft BlueHat Prize για την kBouncer ROP attacks mitigation technique.

Μάρτιος 2012

Οκτώβριος 2011

Ιούνιος 2011

Μάιος 2011

 • 26/5/2011: Το έργο Marie Curie με τίτλο "PASS: Privacy architectures for system services" επιλέχθηκε να συμπεριληφθεί στο  CORDIS Technology Marketplace.

Δεκέμβριος 2010

Σεπτέμβριος 2010

 • 1/9/2010: 1 Σεπτεμβρίου ήταν η ημέρα έναρξης του SysSec: ένα νέο ΕυρωπαΪκό Δίκτυο Αριστείας για "Managing Threats and Vulnerabilities in the Future Internet: Europe for the World". Αποτελούμενο από 8 εταίρους υπό το συντονισμό του ΙΤΕ, η κοινοπραξία του SysSec στοχεύει να κινητοποιήσει την ερευνητική κοινότητα και να προωθήσει την εξέλιξη της τεχνολογίας στον τομέα των Συστημάτων Ασφαλείας.

Ιούλιος 2010

 • 1/7/2010: Την 1η Ιουλίου του 2010 ξεκίνησε το βραβείο Marie Curie International Outgoing Fellowship Award (IOF) MALCODE (Malicious Code Detection using Emulation). Το βραβείο θα χρηματοδοτήσει την έρευνα του Μιχάλη Πολυχρονάκη για τα επόμενα τρία χρόνια: δύο χρόνια (φάση εξωτερικού) στο Columbia University και ένα χρόνο (φάση επιστροφής) στο ΙΤΕ.
 • 1/7/2010: Η 1η Ιουλίου του 2010 είναι η ημερομηνία έναρξης του έργου "Real-Time Malicious Code Identification". Συντονιζόμενο από το DCS (Ινστιτούτο Πληροφορικής-ΙΤΕ), το έργο συγκεντρώνει κορυφαίους Ευρωπαίους Ειδικούς στον τομέα όπως EURECOMTUVVU και Politecnico di Milano, προκειμένου να αναπτύξει ένα σύστημα για τον εντοπισμό κώδικα κακόβουλου λογισμικού σε πραγματικό χρόνο.

Ιούνιος 2010

 • 1/6/2010: Το Εργαστήριο Κατανεμημένων Συστημάτων συμμετέχει στο έργο Geant III  προκειμένου να αναπτύξει προηγμένες μεθόδους ανίχνευσης και μετριασμού απειλών για την ασφάλεια σε ένα multi-domain περιβάλλον. Το DCS συμμετέχει ως υπεργολάβος του ΕΔΕΤ.

Δεκέμβριος 2009

Οκτώβριος 2009

 • 27/10/2009: Ο Σπύρος Αντωνάτος και ο Μιχάλης Πολυχρονάκης λάβανε το Διδακτορικό τους Δίπλωμα!

Ιούλιος 2009

Ιανουάριος 2009

 • 21/1/2009: Το έργο του DCS TIGER έλαβε το χρυσό βραβείο Celtic Excellence Award.

Δεκέμβριος 2008

Νοέμβριος 2008

 • 23/11/2008: Το έργο LOBSTER project συντονισμένο από το ΙΤΕ συμπεριλήφθηκε στις "European e-Infrastructure Success Stories". Για περισσότερες πληροφορίες ανατρέξτε στην πλήρη έκθεση.
 • 17/11/2008: Η ομάδα εργασίας του ENISA σε θέματα Privacy and Tecnology, στην οποία επιτυχώς ηγείται η Mema ROUSSOPOULOS, δημοσίευσε την αναφορά: "Inside the matrix: Privacy & data protection challenges". Για περισσότερες πληροφορίες δείτε http://www.enisa.europa.eu/pages/02_01_press_2008_11_14_privacy_challenges.html

Οκτώβριος 2008

 • 29/10/2008: Το έργο TIGER έχει συμπεριληφθεί στα Success Stories 2009 και Celtic Award 2009.

Σεπτέμβριος 2008

 • 19/9/2008: Κατά τη διάρκεια του πρώτου καλοκαιρινού σχολείου ENISA-ΙΤΕ (http://www.nis-summer-school.eu/) ο Καθηγητής Μαρκάτος έδωσε μια ομιλία με θέμα "Emerging Risks in Network and Information Systems Security".
 • 10/9/2008: Το έργο του DCS για τη μετατροπή εφαρμογών του facebook σε DoS attack botnets έλαβε ευρεία δημοσιότητα σε χώρους όπως The Register, The NewScientist και ZDNet

Ιούλιος 2008

 • Ένα άρθρο δημοσιεύθηκε στο ENISA Quarterly Review σχετικά με το έργο του Εργαστηρίου DCS στην ανίχνευση επιθέσεων. Το άρθρο με τίτλο "Real-world Polymorphic Attack Detection" παρουσιάζει αποτελέσματα και τις εμπειρίες από την ανάπτυξη μιας νέας μεθόδου ανίχνευσης επιθέσεων, που ονομάζεται network-level emulation, στα δίκτυα υπολογιστών. Μετά από ένα χρόνο συνεχούς λειτουργίας, οι αισθητήρες έχουν ανιχνεύσει περισσότερες από ένα εκατομμύριο επιθέσεις σε συστήματα συνδεδεμένα μέσω Διαδικτύου. 

Μάιος 2008

 • Μάιος 19-22 2008, Μπριζ, Βέλγιο:Marc Dacier (right), the director of Symantec Research Labs in Europe, at the NoAH booth

  Ο Marc Dacier (δεξιά), ο διευθυντής του εργαστηρίου Symantec Research Labs στην Ευρώπη, στο περίπτερο του NoAH

  Το DCS οργάνωσε ένα περίπτερο για το έργο NoAH (http://www.fp6-noah.org) στο συνέδριο TERENA Networking Conference (http://tnc2008.terena.org/).  Στο περίπτερο παρουσιάστηκαν διάφορα αποτελέσματα του ερευνητικού έργου παρουσιάζοντας σε πραγματικό χρόνο την ανίχνευση των Διαδικτυακών επιθέσεων από τα NoAH Honeypots. Αρκετοί συμμετέχοντες επισκέφθηκαν το περίπτερο και εκδήλωσαν ενδιαφέρον να συνεργαστούν με τα μέλη του NoAH.

 

 • 26 Μαΐου, 2008: Ο Σπύρος Αντωνάτος έλαβε την υποτροφία MANASAKI, ένα ετήσιο βραβείο που δίνεται στους δύο καλύτερους απόφοιτους φοιτητές του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τον παρακάτω σύνδεσμο.

Απρίλιος 2008

 • 2-4 Απριλίου, 2008: CoreGRID Integration Workshop, Χερσόνησος, Κρήτη
  Η ημερίδα CoreGRID Integration Workshop ήταν μέρος μιας σειράς εκδηλώσεων στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού έργου CoreGRID. Η εκδήλωση ήταν επιτυχής και συμμετείχαν 80 ατόμων, που παρακολούθησαν τις παρουσιάσεις και αντάλλαξαν απόψεις και ιδέες σχετικά με τα θέματα που τέθηκαν. Στα πλαίσια της ημερίδας υπήρχαν τρεις προσκεκλημένες ομιλίες που δόθηκαν από: την Ewa Deelman, τον Χρήστο Ν. Νικολάου και τον Γιάννη Ιωαννίδη. Επίσης υπήρχαν δύο εκδηλώσεις με posters. Η ανταπόκριση των συμμετεχόντων ήταν πολύ περισσότερο από ενθαρρυντική μιας και η συνολική τους άποψη για την ημερίδα ήταν πολύ θετική. Για περισσότερες πληροφορίες για την ημερίδα επισκεφτείτε τις ιστοσελίδες: http://www.ics.forth.gr/news/coregrid08.html και http://www.coregrid.net/mambo/content/view/443/350/.
 • 2 Απριλίου 2008: Ο Μιχάλης Πολυχρονάκης κλήθηκε να συμμετάσχει στην Επιτροπή Προγράμματος της 3ης ημερίδας USENIX για Επίκαιρα Θέματα στην Ασφάλεια (HotSec '08 Ιουλίου 29, 2008 Σαν Χοσέ, CA) http://www.usenix.org/event/hotsec08/.. Χορηγούμενο από το USENIX (Advanced Computing Systems Association), το HotSec προορίζεται να γίνει ένα forum για ζωντανή ανταλλαγή απόψεων και δυνητικά καινοτόμων ιδεών γύρω από την ασφάλεια συστημάτων.
   

Μάρτιος 2008

 • 3 Μαρτίου 2008: Το έργο NoAH πρόσφατα παρουσιάστηκε στο περιοδικό "The Parliament". Για περισσότερες πληροφορίες http://www.ics.forth.gr/dcs/Activities/Parliament-NoAH.pdf
 • 3 Μαρτίου 2008: Η SafeLine πρόσφατα παρουσιάστηκε το περιοδικό "The Parliament". Το θέμα επίσης κάλυψε το τμήμα της Viviane Reding στα πλαίσια ενός ασφαλέστερου Διαδικτύου για τα παιδιά. Για περισσότερες πληροφορίες  http://www.ics.forth.gr/dcs/Activities/Parliament-Safeline.pdf

Φεβρουάριος 2008

 • 18η Φεβρουαρίου 2008: Ο Σπύρος Αντωνάτος γίνεται μέλος της επιτροπής προγράμματος του πρώτου Network Data Anonymization" (NDA), ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το CCS’08 (ACM Computer and Communications Security Conference). Αυτή η ημερίδα εστιάζει σε νέες και καινοτόμες λύσεις για την ανωνυμία των δεδομένων των δικτύων ώστε να εξασφαλιστεί προστασία των ευαίσθητων δεδομένων που αφορούν δίκτυα, υπολογιστές και διαδικασίες ασφάλειας που χρησιμοποιούνται σε εταιρικά δίκτυα.
 • 15η Φεβρουαρίου 2008: Το DCS φιλοξενεί τον William E. Johnston από το ESnet (Energy Sciences Network, Lawrence Berkeley National Laboratory). Ο Dr. Johnston (Department Head and Senior Scientist) έδωσε ομιλία με θέμα "Networking for the Future of Large-Scale Science: An ESnet Perspective". Περισσότερες πληροφορίες: http://www.ics.forth.gr/news/william_johnston_lecture.html
 • Γιορτάζοντας την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου το 2008, η SafeLine, η Ελληνική Ανοικτή Γραμμή Καταγγελιών, οργάνωσε μία εκδήλωση για γονείς και εκπαιδευτικούς. Ο τίτλος της εκδήλωσης ήταν «Ασφαλής Χρήση του Διαδικτύου: Τί πρέπει να γνωρίζουν γονείς και εκπαιδευτικοί» και πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 19:00-21:00 στον Παγκρήτιο Εκπαιδευτήριο στο Ηράκλειο Κρήτης.

  Η εκδήλωση επικεντρώθηκε στη χρήση του Διαδικτύου από παιδιά, τις συνήθειες τους ενώ πλοηγούνται στο Διαδίκτυο, τους κρυμμένους κινδύνους και τα εργαλεία που διαθέτουμε για να τα προστατεύσουμε από αυτούς τους κινδύνους. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε μια παρουσίαση της SafeLine, της Ελληνικής Ανοικτής Γραμμής Καταγγελιών όπου ο καθένας μπορεί να υποβάλλει καταγγελίες για παράνομο περιεχόμενο στο Διαδίκτυο. Οι προσκεκλημένοι ομιλητές καλύψαν πολλές πλευρές του πολυδιάστατου προβλήματος της ασφάλειας των παιδιών στον αχανή και πολύπλοκο κόσμο του Διαδικτύου και στις υπηρεσίες που προσφέρει. Ο Κος Φρυδάς, Πρόεδρος του SAFENET, του Ελληνικού Οργάνου Αυτορρύθμισης για το Περιεχόμενο του Internet, έδωσε ομιλία με θέμα «Ασφαλής Χρήση του Διαδικτύου: Τί πρέπει να γνωρίζουν γονείς». Στη συνέχεια, ο Κος Βασίλης Σπιταδάκης, Διευθυντής της ForthNET R&D, παρουσίασε την “SafeLine: Η Ελληνική Ανοικτή Γραμμή Καταγγελιών”. Τέλος, η Κα Μελτίνη Χριστοδουλάκη, Υπεύθυνη Επικοινωνίας για την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο στο Ινστιτούτο Πληροφορικής στο ΙΤΕ ανέπτυξε το θέμα «Συμβουλές για την Ασφάλεια και η Νομική Διάσταση». 

Ιανουάριος 2008

 • Ο Ευάγγελος Μαρκάτος έδωσε μια ομιλία στην πρόσφατη ημερίδα για τα συμπεράσματα από επιθέσεις μεγάλης κλίμακας ενάντια στις πολιτικές που ακολουθούνται στο Διαδίκτυο, η οποία δόθηκε στις 17 Ιανουαρίου του 2008 στις Βρυξέλες. Η ομιλία του καθ. Μαρκάτου επικεντρώθηκε στις επιθέσεις στον Κυβερνοχώρο που έχουν γίνει αντιληπτές μέσω του LOBSTER(www.ist-lobster.org), την υποδομή παθητικής παρακολούθησης, τα διδάγματα, καθώς και τις επιπτώσεις που αυτή η εργασία είχε.

 • Ο Σπύρος Αντωνάτος έδωσε μία παρουσίαση στο ετήσιο FloCon (http://www.cert.org/flocon/2008/) με θέμα το anonymization και το de-anonymization της κίνησης δικτύου τύπου Netflow εστιάζοντας σε πιθανές επιθέσεις πρός ανώνυμες ροές τέτοιου είδους κίνησης. Αυτή η εργασία του DCS έγινε δεκτή με ενθουσιασμό, καθιστώντας το DCS σημαντικό παράγοντα με σημαντική συμβολή σε μια επερχόμενη ημερίδα σχετικά με το θέμα του anonymization.

  Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο δημοσιευμένο paper:
  Michalis Foukarakis, Demetres Antoniades, Spiros Antonatos and Evangelos P. Markatos. "On the Anonymization and Deanonymization of Netflow Traffic".Στα πλαίσια του FloCon 2008. Ιανουάριος 2008, Savannah, Georgia, USA (http://www.ics.forth.gr/dcs/Activities/papers/anonattacks.flocon08.pdf)

 • Το έργο FORWARD ξεκίνησε την 1/1/2008. Το εργαστήριο DCS μαζί με άλλους 5 εταίρους από όλη την Ευρώπη συμμετείχε σε αυτό το διετές έργο που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
  Σκοπός αυτής της δράσης συντονισμού FORWARD είναι να προωθήσει την συνεργασία και την σύμπραξη ανάμεσα στους ερευνητές από τον ακαδημαϊκό χώρο και τη βιομηχανία που εμπλέκονται στην προστασία των υποδομών Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών ενάντια σε απειλές στον κυβερνοχώρο όπως κακόβουλος κώδικας (viruses, botnets, and spyware), spam, και phishing. Ο στόχος είναι να στοχοθετήσουν και να συντονίσουν την πολυεπίπεδη έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη σε αυτόν τον τομέα και αξιοποιώντας αυτές τις προσπάθειες με άλλες δραστηριότητες να οικοδομήσουν ασφαλή και αξιόπιστα συστήματα και υποδομές.

 • Το έργο MOMENT ξεκίνησε την 1/1/2008. Το εργαστήριο DCS μαζί με άλλους 11 εταίρους από όλη την Ευρώπη συμμετείχε σε αυτό το 18μηνο έργο που χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση.
  Το έργο αυτό είχε ως στόχο την ενοποίηση των υφιστάμενων υποδομών μετρήσεων και παρακολούθησης σε μια κοινή και ανοιχτή πανευρωπαϊκή πλατφόρμα. Αυτό θα επιτευχθεί μέσω της εναρμόνισης των επιμέρους στοιχείων, τον ορισμό κοινής μορφής δεδομένων και την ανάπτυξη κοινού interface, προκειμένου να παρέχει ευελιξία στον σχεδιασμό μελλοντικών εφαρμογών Διαδικτύου. Από την άλλη πλευρά, το έργο θα επιτρέψει σημασιολογική αναπαράσταση και ανάκτηση των μετρήσεων και των πληροφοριών παρακολούθησης. Επιπλέον, το έργο θα αναπτύξει και θα επιδείξει ένα σύνολο εργαλείων και εφαρμογών για δίκτυα επόμενης γενιάς εκμεταλλευόμενο την ολοκληρωμένη προσέγγιση.

 • Το έργο WOMBAT ξεκίνησε την 1/1/2008. Το εργαστήριο DCS μαζί με άλλους 9 εταίρους από όλη την Ευρώπη συμμετείχε σε αυτό το διετές έργο που χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση.
  Το έργο WOMBAT είχε ως στόχο την παροχή νέων μέσων για την κατανόηση των υφιστάμενων και αναδυόμενων απειλών που στοχεύουν την οικονομία και τους πολίτες του Διαδικτύου. Για να επιτύχουν αυτό το σκοπό, η πρόταση περιλαμβάνει τρία πακέτα εργασίας: (i) συλλογή σε πραγματικό χρόνο ενός διευρυμένου συνόλου ανεπεξέργαστων δεδομένων ασφαλείας, (ii) εμπλουτισμός αυτών των δεδομένων μέσω διάφορων τεχνικών ανάλυσης και (iii) αναγνώριση και κατανόηση της πηγής παραγωγής των φαινομένων που μελετήθηκαν. Τα σύνολα των δεδομένων που αποκτήθηκαν και η γνώση θα μοιραστούν με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς ασφαλείας (ISPs, CERTs, security vendors, κλπ.), δίνοντας τους την δυνατότητα να λαμβάνουν ορθές διαχειριστικές αποφάσεις και να επικεντρωθούν στις πιο επικίνδυνες δραστηριότητες. Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί επίσης στην αύξηση του επιπέδου εμπιστοσύνης των Ευρωπαίων πολιτών στην οικονομία του δικτύου μέσω της βαθύτερης κατανόησης σε θέματα ασφαλείας, χάρη στην εμπειρία που θα έχει αποκτηθεί.
Όροι Χρήσης | Πολιτική Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα